Cafeaua ar putea deveni o băutură extrem de rară. Majoritatea speciilor se află în pericol de dispariție

  • 21 Ianuarie 2019 09:50
Cafeaua ar putea deveni o băutură extrem de rară. Majoritatea speciilor se află în pericol de dispariție

În viitor, cafeaua ar putea deveni o băutură extrem de rară. Schimbările climatice, bolile și defrișările au dus la colapsul unei industrii de miliarde de dolari.

Cercetătorii din cadrul Kew Gardens, Marea Britanie, au descoperit că din cele 124 de specii de cafea, aproximativ 60% sunt supuse riscului de dispariție. Conform Science Alert, în unele zone ale planetei situația este și mai gravă. Aproximativ 71% din speciile sălbatice de cafea regăsite în Madagascar și pe țărmurile din preajma Oceanului Indian sunt în pericol de dispariție.

Cu ajutorul celor mai avansate tehnici de modelare computerizată, principalul autor al studiului, Aaron Davis, și echipa sa au descoperit că aproximativ 75 de specii de cafea sunt în pericol să dispară. Dintre acestea, 13 specii au fost clasate ca fiind în pericol iminent de dispariție, 40 sunt în pericol de dispariție și 22 sunt clasate ca vulnerabile.

Desigur nu toate speciile sunt utilizate pentru obținerea cafelei, dar diversitatea genetică este un lucru crucial al existenței plantelor. Momentan, cafeaua pe care o pui în ceașcă dimineața este produsă din două specii: arabica (Coffea arabica) și robiuta  (C. canephora), ambele fiind cultivate de sute de ani.

sursa: descoperă.ro

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău