Cadru legal, modificat pentru zilieri. Proiectul a fost votat în lectură finală

  • 16 Iunie 19:15
Cadru legal, modificat pentru zilieri. Proiectul a fost votat în lectură finală

Deputații au votat în lectură finală un proiect de lege care are drept scop îmbunătățirea cadrului legal al activității necalificate cu caracter ocazional, desfășurate de zilieri. Inițiativa legislativă aparține deputatului Vladimir Bolea, Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Se extinde de la 90 de zile la 120 de zile termenul pentru care zilierii pot exercita activități pentru același beneficiar (agent economic). O asemenea normă este valabilă și în Uniunea Europeană. De asemenea, se exclude obligația zilierului de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, dar și a obligației de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste două obligațiuni ar urma să revină angajatorului. Totodată, este eliminat termenul de o zi de lucru (opt ore) la stabilirea cuantumului remunerației orare. Concomitent, va fi păstrat statutul de șomer al persoanei luate la evidență în acest sens, dar care reușește totodată să desfășoare și activități de zilier.

Prin urmare, potrivit Parlamentului, se aduc în câmpul legalității raporturile de muncă dintre zilieri și angajatori, „iar cel mai important, zilierii obțin dreptul ca munca desfășurată în această calitate să fie luată în calcul la pensionare”.

În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi, Parlamentul modifică Legea privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, Codul fiscal, Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:5,66 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
19
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău