”Cadoul” Rusiei pentru Statele Unite de Ziua Independenței

  • 07 Iulie 2015 12:18
”Cadoul” Rusiei pentru Statele Unite de Ziua Independenței

Patru bombardiere strategice ruse au zburat în largul coastei Californiei și Alaskăi chiar de Ziua Independenței SUA, la 4 aprilie, determinând aviația militară americană să ridice de la sol avioane de luptă pentru interceptarea aparatelor rusești, au dezvăluit luni pentru postul de televiziune Fox News doi înalți oficiali din domeniul apărării de la Washington.Primul…

Patru bombardiere strategice ruse au zburat în largul coastei Californiei și Alaskăi chiar de Ziua Independenței SUA, la 4 aprilie, determinând aviația militară americană să ridice de la sol avioane de luptă pentru interceptarea aparatelor rusești, au dezvăluit luni pentru postul de televiziune Fox News doi înalți oficiali din domeniul apărării de la Washington.

Primul incident s-a produs, potrivit canalului de televiziune citat, în largul coastei Alaskăi la ora locală 10:30. Două avioane F-22 au fost ridicate de la sol pentru interceptarea celor două bombardiere strategice Tupolev Tu-95, cu rază lungă de acțiune, capabile să transporte arme nucleare.

Al doilea incident a avut loc la ora locală 11:00, în aceeași zi, în largul coastei Californiei. Două aparate F-15, care au decolat de la o bază secretă, au primit misiunea de a intercepta alte două bombardiere strategice Tu-95 (Bear, în clasificarea NATO).

Un purtător de cuvânt al NORAD (agenția americană care se ocupă cu supravegherea spațiului aerian și spațial al SUA) a refuzat să confirme dacă bombardierele ruse aveau și arme la bord, indică Fox News.

În niciun moment, niciunul din avioanele militare ruse nu a intrat în spațiul aerian american, zburând la aproximativ 12 mile marine distanță de coasta SUA, potrivit unui responsabil din domeniul apărării, dar niciun oficial contactat de postul de televiziune menționat nu a putut să indice exact cât de aproape au venit bombardierele ruse de țărmul SUA.

În timp ce bombardierele ruse survolau largul coastei de vest a SUA, președintele rus Vladimir Putin i-a telefonat omologul său american Barack Obama să-l felicite de Ziua Independenței SUA, remarcă Fox News.

'Astfel de zboruri au avut loc și în trecut, dar suntem pregătiți să răspundem, fie că este vorba de Alaska, fie de California', a spus purtătorul de cuvânt al NORAD, Michael Kucharek. 'În niciun moment, bombardierele (ruse) nu au intrat în spațiul aerian suveran al Statelor Unite', a subliniat el.

Un incident similar s-a petrecut la 4 iulie 2013, amintește postul de televiziune menționat. De asemenea, în mai 2015, două bombardiere Tu-95 au apărut în largul coastei Alaskăi. Ministerul Apărării Rusiei nu a comentat pentru moment, conform mass-media ruse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău