Cadou de Revelion | Ce majorări ne așteaptă de la 1 ianuarie 2018

  • 02 Noiembrie 2017 14:40
0%
00:00:00
00:00:00

Țigările, alcoolul, carburanții, bijuteriile se vor scumpi și în 2018. Autoritățile intenționează să majoreze și în următorii ani accizele pentru aceste produse.

Va fi majorat impozitul pentru cetățenii care livrează produse agricole agenților economici, de asemenea, va fi extins și impozitul pe avere pentru automobile de lux. Aceste majorări sunt prevăzute în proiectul politicii bugetar-fiscale votat astăzi în prima lectură Parlament.  

De la 1 ianuarie 2018, posesorii de automobile mai scumpe de 1,5 milioane de lei vor fi impozitați. Vor fi impozitate și imobilele mai scumpe de 1,5 milioane de lei, indiferent de suprafață, în prezent fiind impozitate doar locuințele scumpe mai mari de 120 de metri pătrați. Accizele  la țigările cu filtru vor  fi majorate cu 50 de lei pentru o mie de bucăți, iar la cele fără filtru – vor  crește de trei ori. Și accizele la carburanți vor crește.

Majorarea accizelor la țigările fără filtru afectează producătorii autohtoni și va stimula contrabanda, a declarat în timpul dezbaterilor deputatul Simion Grișciuc, fost director al Tutun-CTC.

„În situația în care noi ridicăm mai mult prețurile la țigările fără filtru, prin anumite zone precum Transnistria, Odessa vor ajunge țigări de contrabandă în Republica Moldova. Asta mă duce la gândul că într-un fel sau altul facem lobby pentru producătorii străini care au acaparat aproape toată piața Republicii Moldova de țigări cu filtru, ușurându-le calea ca să sugrume și cea a mai rămas din industria prelucrătoare de la noi”, a declarat Simion Grișciuc.

Proiectul politicii bugetar fiscale mai prevede majorarea impozitului de la 3 la 5% pentru persoanele fizice care vor livra anumite categorii de produse agricole agenților economici. 

Principalele amendamente în domeniul vamal se referă la anularea facilităților fiscale și vamale pentru magazinele ce activează în regim duty-free la intrarea în țară, măsură ce va fi aplicată începând cu 1 iulie 2018. 

Guvernul propune și  majorarea scutirii personale. De asemenea, începând cu anul viitor, cota de impozitare de 7% va fi aplicată persoanelor care obțin venituri de până la 33 de mii de lei, în prezent această sumă fiind de 31.140 de lei.

Proiectul politicii bugetar-fiscale a fost criticat de socialiști, care consideră că mai mult prevederi nu țin cont de interesele oamenilor și agenților economici, ci doar de angajamentele pe care Republica Moldova și le-a luat față de Uniunea Europeană. Președinta PSRM, Zinaida Greceanîi. 

Pentru a intra în vigoare, politica bugetar fiscală trebuie să fie votată de Parlament în două lecturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău