Ca în marea CRIZĂ economică. La cât a ajuns prețul petrolului

  • 21 August 2015 09:24
Ca în marea CRIZĂ economică.  La cât a ajuns prețul petrolului

Analiștii spun că nu există nicio barieră ca să oprească plonjonul, care afectează deja monedele unora dintre statele producătoare.

Într-o lume inundată cu petrol și în plin război valutar, prețurile țițeiului au ajuns la fel de mici ca în timpul marii recesiuni economice, când comerțul mondial era practic blocat, iar sistemele financiare înghețaseră. Analiștii se întrec acum în prognoze și încearcă să identifice zone de impact în care prețurile scăzute pot face ravagii, scrie zf.ro.

În prima linie a frontului stau țări producătoare cu economii slabe precum Venezuela, Algeria, Libia, Irak și Nigeria, toate regiuni cu potențial ridicat de turbulențe sociale, companiile producătoare de petrol, ale căror acțiuni sunt masacrate de investitori pe burse, și comunitățile care se bazează pe extragerea țițeiului. Producția britanică din Marea Nordului riscă să fie lovită de primul exod masiv de lucrători din ultimele trei decenii.

Prețul petrolului destinat pieței americane a scăzut cu peste 4% miercuri și și-a continuat declinul joi, ajungând la 42 dolari pe baril. Actualul nivel este cel mai redus din ultimii șase ani și jumătate. Un număr tot mai mare de analiști și traderi spun că prețul petrolului de referință pentru piața americană poate să scadă aproape de 30 de dolari pe baril, iar aceasta curând, scrie The Wall Street Journal. Câțiva, mai îndrăzneți în estimări, nu exclud nici posibilitatea ca prețul să ajungă la 15 dolari barilul, în condițiile în care niciunul dintre marii producători de petrol nu dă semne că va reduce producția, cu toate că cererea de pe piață nu o poate absorbi. Creșterea stocurilor de petrol din SUA din ultima săptămână i-a luat pe analiști prin surprindere. Petrolul Brent, extras din regiunea Mării Nordului și referința internațională, evoluează de obicei în aceeași direcție cu petrolul american.

Kazahstanul și Norvegia sunt lovite

Țițeiul mai ieftin, care înseamnă în teorie energie și combustibil mai ieftine, poate aduce putere de cumpărare mai mare consuma­torilor și compa­nii­lor, în special celor din economiile dez­voltate. Țițeiul ieftin aduce și durere. Extracția petrolului și a ga­zelor de șist devine neprofitabilă, iar Moscova, care conduce o eco-nomie dependentă de petrol, nu va avea cu ce să își acopere găurile din buget. Autoritățile din Kazahstan, o economie dependentă de veniturile din petrol, și-au lăsat moneda să fluctueze liber și aceasta a picat ieri cu peste 20%, amintind de prăbușirea rublei rusești de anul trecut. Deprecierea vine în plin război valutar în care China a tras în ultimele zile câteva „salve“ de depreciere. O monedă slabă face exporturile mai atractive. Grupul kazah KazMunayGas deține a doua companie petrolieră ca mărime din România, Rompetrol. Rubla rusească a atins joi minimul ultimelor șase luni. Circa 50% din veniturile bugetului federal rus vin din taxele de extracție a mineralelor și din tarifele vamale percepute vânzărilor de petrol și gaze naturale.

Creșterea economiei norvegiene, de asemenea una care se bazează puternic pe exporturile de petrol, a încetinit până la stagnare în al doilea trimestru în condițiile în care scăderea prețurilor țițeiului a oprit investițiile și a majorat numărul de șomeri. Nor­vegia este cel mai mare producător de petrol din Europa. Co­roana norvegiană este la cel mai redus nivel din ianuarie.

Căderea pre­țului testează, de ase­menea, și capaci­tățile de înmagazinare, deja supra­solicitate.

Zvonurile spun că Iranul are o întreagă flotă de tancuri petroliere pline staționate pe mare și așteaptă ridicarea embargoului internațional pentru a-și aduce petrolul pe piețele internaționale.

Estimările de preț

„Având în vedere unde suntem acum, probabilitatea ca prețurile să se ducă spre 30 de dolari barilul este de 90%“, spune Chris Main, analist la Citigroup.

O revenire de 40% a cotațiilor în primăvară, când petrolul se tranzacționa cu 60 de dolari barilul, a trezit speranțe că plonjonul se oprește și piața se va echilibra. „Nu există nicio dovadă că prețurile au atins pragul de jos. Acestea se pot duce lejer la 20 de dolari barilul sau chiar la 15 dolari barilul“, spune ana­listul David Kotok, citat de CNN. Prețurile nu au mai ajuns la un astfel de nivel din 1999.

Unele tipuri de petrol, mai dificil de rafinat, se tranzacționează deja cu 20 de dolari barilul.

Pe bursa de la New York, acțiunile companiilor petroliere Eclipse Re­sources Corporation, Baytex Energy, Vanguard Natural Resources, LLC și Panhandle Oil and Gas au înregistrat miercuri, când prețul petrolului s-a redus cu 4%, scăderi de peste 10%. Titlurile Eclipse au picat cu 20%, ceea ce este surprinzător având în vedere că doar 15% din producția acestei com­panii este petrol, restul fiind gaze na­turale. Prețurile gazelor naturale ur­mează cu latență evoluția petrolului.  Aceste acțiuni arată cum criza petro­lului se poate propaga pe burse, un culoar prin care crizele ajung ușor în economie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău