CA a sancționat „Moldova 1” pentru modul în care a reflectat evenimentele politice din 8 și 9 iunie

  • 02 Iulie 2019 19:01
CA a sancționat „Moldova 1” pentru modul în care a reflectat evenimentele politice din 8 și 9 iunie

Consiliul Audiovizualului a sancționat astăzi cu avertizare publică postul public de televiziune ”Moldova 1” pentru că nu a asigurat imparțialitatea, echilibrul și pluralitate de opinii în cadrul emisiunilor sale în timpul evenimentelor din 8 și 9 iunie.

Decizia a fost luată după ce Consiliul Audiovizualului a efectuat monitorizarea serviciilor de programe ale postului public de televiziune ”Moldova 1” privind reflectarea evenimentelor politice din țară prin prisma respectării legislației audiovizuale în vigoare. Raportorul Olga Cecan a specificat în cadrul ședinței Consiliul Audiovizualului, că deși postul public de televiziune a cuprins în programele sale informative din acele zile un spectru larg de evenimente și opinii ale diverșilor actori politici, s-au constat unele încălcări.  

„Spre exemplu, în cadrul programului informativ de limbă rusă „Novosti” din data de 8 iunie 2019 la ora 23:15 a fost difuzat un subiect cu privire la declarațiile făcute în cadrul unei conferințe de presă de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, care califică acțiunile președintelui Igor Dodon, PSRM și Blocului ACUM  drept lovitură de stat. În cadrul subiectului nu a fost prezentată însă poziția tuturor părților vizate. De menționat că subiectul respectiv a fost dat în reluare la data de 9 iunie 2019 în cadrul edițiilor informative de la orele 7, 8 și 9”.

Directorul departamentului știri și dezbateri al postului public de televiziune, Dina Perciun, prezentă la ședință, a ținut să menționeze că în cadrul monitorizării nu s-a ținut cont de structura buletinului de știri.

„Prima știre din jurnal a fost despre învestirea guvernului, a doua a fost despre numirea Zinaidei Greceanîi în calitate de președinte al Parlamentului, unde s-au regăsit două declarații precum și știrea cu privire la declarația Parlamentului privind statul capturat. Respectiv acel sincron cu declarația lui Plahotniuc care a venit după aceste trei știri, este de fapt reacția la ceea ce se întâmpla în țară”

Amintim că membra Consiliului Audiovizualului (CA) Olga Guțuțui a solicitat, pe 10 iunie, monitorizarea programelor postului public de televiziune ”Moldova 1”, pentru zilele de 8 și 9 iunie, cu privire la reflectarea evenimentelor politice din țară. Autosesizarea a apărut după ce mai multe persoane și-au exprimat nemulțumirea pe rețelele de socializare față de modul în care postul public a reflectat evenimentele din 8 și 9 iunie din capitală.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău