CA a sancționat doi distribuitori din UTA Găgăuzia

  • 09 August 15:20
CA a sancționat doi distribuitori din UTA Găgăuzia

În ședința publică de azi, membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au votat în unanimitate pentru sancționarea companiilor „Oguzsatlink” SRL și „ILK HALK TELEVIZIONU” SRL din regiunea găgăuză, pentru retransmiterea programelor interzise din Federația Rusă și din Republica Belarus, precum și pentru activitate fără acte permisive – licență de emisie și autorizația de retransmisiune.

Potrivit Consiliului Audiovizualului, ambele companii retransmit programe de știri și filme, cu conținut militar, de la posturile TV „Первый канал”, „Россия 1”,  „Россия 24”, „Беларусь 24”, „МИР 24”, „РБК” și „Победа” – interzise prin lege. CA le-a aplicat amenzi de câte 100 000 de lei și le-a oferit un termen de 10 zile lucrătoare, pentru a stopa retransmisiunea acestor programe.

Pentru activitate fără actul permisiv autorizația de retransmisiune, cele două companii s-au ales cu amenzi a câte 30 000 lei fiecare.

În același timp, „ILK HALK TELEVIZIONU” SRL și „Oguzsatlink” SRL au difuzat serviciul media de televiziune „Первый народный”, deținut de „ILK HALK TELEVIZIONU” SRL, fără licență de emisie eliberată de CA. Compania a fost amendată cu 30 000 de lei și are 10 zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor comise.

Totodată, Direcția autorizare și control distribuitori din cadrul CA a depistat că ordinele de plată pentru serviciile de televiziune au fost emise abonaților de alți agenți economici, „WEBGOLD” SRL și „INFOLINK” SRL. La solicitarea CA, privind furnizarea explicațiilor pe marginea faptului aplicării ștampilei acestor companii pe actele de plată eliberate abonaților, „Oguzsatlink” SRL și „ILK HALK TELEVIZIONU” SRL nu au răspuns.

Consiliul Audiovizualului va sesiza organele competente în legătură cu desfășurarea activității ilegale (retransmisiunea serviciilor media audiovizuale) fără deținerea autorizației de retransmisiune și încălcarea art. 17 privind protejarea spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale de către „ILK HALK TELEVIZIONU” SRL în mun. Comrat, UTA Găgăuzia, și transmisiunea serviciului media audiovizual de televiziune „Первый народный” fără licență de emisie de către „ILK HALK TELEVIZIONU” SRL.

CA amintește că în octombrie 2023, cele două companii au fost amendate de CA cu 200 000 de lei, pentru derogări de la prevederile art. 17 alin. (4) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, potrivit cărora: ”În vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale de televiziune cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău