Bustul lui Eugeniu Ureche, primul pe Aleea Artiștilor din incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu”

  • 21 Septembrie 2018 11:44
0%
00:00:00
00:00:00

Un bust în bronz al actorului și regizorului basarabean Eugeniu Ureche a fost dezvelit aseară în incinta Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.

Evenimentul a avut loc în cadrul celei de a IV-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale, înainte de prezentarea spectacolului „Carnavalul”  în regia lui Alexa Visarion. 

Bustul lui Eugeniu Ureche, primul pe Aleea Artiștilor din incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu”

Bustul a fost sculptat de către artistul Ion Zderciuc, autorul trofeului Reuniunii Teatrelor, după un autoportret în plastilină realizat de Eugeniu Ureche în 1961, și descoperit de Petru Hadarcă, directorul teatrului național de la Chișinău. Este primul bust din aleea de busturi pe care reprezentanții teatrului își propun să o realizeze în incinta instituției, potrivit Larisei Turea, secretar literar al Teatrului Mihai Eminescu.

„Eugeniu Ureche este un titan al teatrului. A fost ca un releu între perioada din interbelic și perioada de după. A suferit însă foarte mult, având părinții refugiați în Craiova, era mereu ținut în colimatorul organelor securității, și de multe ori îl trădau chiar colegii. A rămas în istorie pentru rolurile sale. Dacă până în 1939 a jucat în 14 roluri foarte importante, ca Prometeu, Ovidiu, după război au avut roluri mărunte”.

Eugeniu Ureche s-a născut la 20 martie 1917 în satul Hârtopul Mare, județul Orhei, în perioada României Mari.  În patru decenii de activitate ca actor dramatic și cântăreț de operă a interpretat peste 100 de roluri din dramaturgia universală. În calitate de regizor a reușit în anii 50, să aducă pe scena de la Chișinău, pentru prima dată un spectacol de I. L. Caragiale, interzis în stânga Prutului în acea perioadă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău