Busolele vor indica nordul adevărat pentru ''prima oară în circa 360 de ani''

  • 30 August 2019 19:06
Busolele vor indica nordul adevărat pentru ''prima oară în circa 360 de ani''

Busolele de la Greenwich vor indica, la un moment în următoarele două săptămâni, nordul adevărat pentru prima oară în circa 360 de ani, relatează vineri Press Association.

Evenimentul s-ar putea repeta în unele regiuni din Marea Britanie abia peste 20 de ani.

Unghiul pe care îl face acul busolei între adevăratul nord și nordul magnetic se numește declinație. Deoarece câmpul magnetic se schimbă permanent, la fel se modifică și declinația, indiferent de zonă.

În ultimele câteva sute de ani, în Marea Britanie declinația a fost negativă, ceea ce înseamnă că acele tuturor busolelor au indicat spre vest față de nordul adevărat.

Linia de declinație magnetică zero - agonică - se mută spre vest într-un ritm de circa 20 de kilometri pe an, conform experților.

Până luna viitoare, pentru prima prima oară în circa 360 de ani, acul de busolă va indica direct spre nordul adevărat în Greenwich, Londra, apoi se va îndrepta ușor către est.

Observatorul Regal Greenwich a fost înființat în 1676 și, din 1839, găzduiește observatorul magnetic specializat care a făcut măsurători neîntrerupte începând din anul 1840.

În 1926, instrumentele au fost mutate în Abinger din Surrey, liniile de cale ferată electrificată făcând posibilă măsurarea câmpului magnetic.

''La un moment dat în septembrie, linia agonică va întâlni longitudinea zero la Greenwich'', a declarat doctor Ciaran Beggan, profesor de geomagnetism la Centrul Lyell al British Geological Survey, din Edinburgh.

''Aceasta va fi prima oară de la crearea observatorului când sistemele de coordonate geografice și geomagnetice coincid în această locație. Linia agonică va continua în Marea Britanie în următorii 15-20 de ani. Până în 2040, toate busolele vor indica spre est față de nordul adevărat'', a precizat specialistul.

''În prezent, este imposibil să prezicem cum se va schimba câmpul magnetic în următoarele decenii sau secole așa că, spre exemplu, busolele ar putea indica la est de nordul adevărat încă 360 de ani în Marea Britanie'', a mai spus Beggan.

Experții au subliniat că înclinația zero nu va avea niciun efect asupra vieții de zi cu zi.

''Busolele și (sistemele) GPS vor funcționa ca de obicei'', a adăugat Beggan.

Linia agonică traversează de la est la vest. Aceasta a ajuns în zona East Anglia și Kent în 2017, iar în prezent trece lent prin dreptul Insulelor Britanice, notează Press Association.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău