Bursele europene și moneda euro s-au apreciat pe fondul progreselor înregistrate în negocierile dintre Rusia și Ucraina

  • 29 Martie 2022 17:10
Bursele europene și moneda euro s-au apreciat pe fondul progreselor înregistrate în negocierile dintre Rusia și Ucraina

Bursele europene au înregistrat creșteri pe linie marți după-amiaza, după anunțarea unor progrese în negocierile dintre Rusia și Ucraina, ceea ce îi face pe investitori să spere la o posibilă încetare a focului, informează AFP.

În jurul orei 12:25 GMT, Bursa de la Paris înregistra un avans de 3,41%, cea de la Frankfurt era în creștere cu 3,18%, Bursa de la Milano afișa un avans de 2,99% iar cea de la Londra un avans de 1,35%. Indicele bursier paneuropean Euro Stoxx 50 înregistra o creștere de 3,43%.

Acțiunile companiilor cu cea mai mare expunere pe Rusia au înregistrat și ele creșteri puternice la Bursa de la Paris, precum titlurile constructorului auto Renault care au înregistrat un avans de 10,16%, în timp ce acțiunile grupului bancar Société Générale au crescut cu 7,68%.

În paralel, moneda euro s-a apreciat în raport cu dolarul american, la fel ca și rubla rusească. Moneda unică europeană, care de mai multe săptămâni este afectată de înrăutățirea perspectivelor economice ale bătrânului continent, s-a apreciat cu 1,2% fiind cotată la 1,1121 dolari în timp ce rubla rusească a înregistrat un avans de 10,5% până la 85,42 ruble pentru un dolar în jurul orei 12:45 GMT.

De asemenea, cotația petrolului a scăzut cu peste 5% astfel că barilul Brent din Marea Nordului era cotat la 105,79 dolari în jurul orei 12:30 GMT, în scădere cu 5,95% față de cotația înregistrată luni la închidere, în timp ce cotația barilului de țiței WTI a scăzut cu 6,14% până la 99,45 dolari, revenind sub pragul simbolic de 100 de dolari per baril.

Rusia își va reduce radical activitatea militară în direcția Kiev și Cernihov în Ucraina, după convorbiri ruso-ucrainene "substanțiale" la Istanbul, au declarat marți negociatorii ruși. "Negocierile privind un acord asupra neutralității și a statutului non-nuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică (...), s-a decis, pentru a crește încrederea, să se reducă radical activitatea militară în direcția Kiev și Cernihov", a declarat la Istanbul adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin.

Negociatorii ucraineni și ruși s-au întâlnit în Turcia marți pentru prima dată în aproape trei săptămâni, Ucraina încercând că obțină o încetare a focului fără a face compromisuri asupra teritoriului sau a suveranității sale.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău