Burse de stagiu în Bundestagul german

  • 19 Mai 2015 14:54
Burse de stagiu în Bundestagul german

Tinerii din Moldova sunt îndemnați să-și depună dosarele în concursul pentru 3 burse de stagiu în Bundestagul german.

Candidații trebuie să cunoască limba germană și să aibă absolvite studii superioare în orice domeniu. Dosarele pot fi depuse începând de astăzi, 19 aprilie, și până pe 30 iunie, transmite IPN.

Ambasadoara Germaniei la Chișinău, Ulrike Knotz, a comunicat într-o conferință de presă că cei 3 tineri absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior din Moldova vor fi selectați de către o comisie specială și vor avea posibilitatea să urmeze un stagiu de 5 luni în biroul unui deputat din Bundestagul german. Germania acoperă cheltuielile de drum și cazare, iar tinerii vor primi și câte o bursă de 500 de euro lunar.

Ulrike Knotz a mai spus că acest program este implementat din anii 90 și are ca scop promovarea democrației în țările în proces de dezvoltare. Până în prezent, din Republica Moldova 25 de tineri au beneficiat de aceste burse. Din observațiile anterioare, beneficiarii de burse reușesc să obțină slujbe mai bine plătite atunci când revin acasă.

Andrei Zapanovici, din prima generație de bursieri din Moldova, a comunicat că bursierul își alege domeniul care este interesat și ulterior este repartizat la deputatul de pe aceeași filieră. Bursierii sunt prezentați în calitate de asistenți ai deputaților și participă la toate procesele de muncă, de la elaborarea rapoartelor, până la ședințele plenare și chiar la elaborarea de inițiative legislative. Primul lucru pe care l-ar recomanda din această experiență Parlamentului din Moldova este să dezvolte mai multe programe pentru tineri, pentru a-i implica în procesul legislativ și a le oferi astfel cultură politică.

Programul dat oferă și posibilitatea de a studia la Universitatea Alexander Humboldt din Berlin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău