Burse, cămine gratuite și curate, studii de calitate și acces la Programul european ERASMUS – avantajele universităților din România pentru studenții din Republica Moldova

  • 02 Iulie 17:46
Burse, cămine gratuite și curate, studii de calitate și acces la Programul european ERASMUS – avantajele universităților din România pentru studenții din Republica Moldova

Mai multe universități din România și-au făcut publice ofertele pentru viitorii studenți din Republica Moldova. Biblioteca Municipală Bogdan Petriceicu Hașdeu din Chișinău găzduiește astăzi și mâine Târgul Universităților din România, eveniment la care reprezentanți-voluntari ai universităților de peste Prut își prezintă cele mai avantajoase oferte. După Chișinău, Târgul Universităților din România va ajunge duminică, 4 iulie, la Bălți, fiind organizat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, între orele 9.00 și 16.00, iar luni, pe 5 iulie – la Cahul, în incinta Universității „B.P. Hașdeu”, în intervalul orar 10.00 – 15.00. Radio Chișinău a discutat cu voluntarii de la târgul organizat în capitală și vă prezintă ofertele instituțiilor:

Universitatea din Petroșani

În primul rând, studenții ar trebui să aleagă universitatea din Petroșani pentru locul prietenos pentru care este Petroșaniul, în al doilea rând este comunitatea mare de basarabeni de acolo. De asemenea, mai oferim în primul an de studiu pentru studenți cămin gratuit, oferim bursă pentru toți studenții basarabeni, în al doilea an, studenții  ar plăti, doar că o sumă modică, pentru cazarea la cămin. De asemenea, există oportunități legate de calitatea studiilor pentru care este recunoscută Universitatea de Petroșani, pentru diversitatea programelor de învățământ pe care le avem și, nu în ultimul rând, pentru cei 350 de studenți basarabeni care sunt acum și care au o comunitate puternică, o asociație cu care ei se mândresc la  nivel de România. După cum vedeți, suntem o echipă în număr foarte mare prezenți aici, la târg. Ei au diverse activități pe care le fac, avem muntele aproape. Programul de studiu este structurat pe patru zile din săptămână, în caz în care studenții vor să lucreze. Cred ca astea ar fi avantajele pe care le avem față de celelalte universități din România.

Media pe care ar trebui să o aibă un eventual student pentru a beneficia de bursă ar trebui să fie mai mare de 7,50. Căminul Universității din Petroșani este situat la 5 minute de universitate. Studenții vor sta câte doi în camera de cămin, iar baia va fi împărțită între patru studenți. Este și cantină la cămin, prețurile fiind destul de accesibile pentru studenți.

În programul nostru de studiu se regăsește destul de mult partea de inginerie, calculatoare, științe economice, management, finanțe și bănci, IT, inginerie electrică, inginerie energetică.

Diploma de studii este recunoscută la nivel european. De asemenea, avem incluse și module psihopedagogice pe care studenții le pot face în paralel în anii de licență. Mai avem și ERASMUS, 99% dintre studenți pleacă cu ERASMUS. Studenții pot pleca peste hotare și cu Work &Travel. Avem tare multe oportunități susține asistenta universitară la Universitatea din Petroșani, Alina Handra. 

Universitatea din Oradea

Ca oferte dintre cele mai avantajoase pentru studenți, ar fi faptul că se oferă bursa de merit în cuantum de circa 700 de RON,  plus bursa de etnic care este de 300 RON, ceea ce majoritatea universităților din România nu oferă, aceste facilități duble.

Locurile de cămin pentru studenții basarabeni sunt toate gratuite. Partea economică, socio-economică, socio-culturală este mult mai dezvoltată decât în Republica Moldova. De asemenea, la Universitatea din Oradea nu este nevoie ca eventuali profesori să aibă absolvit și masteratul, pentru a lucra în domeniu. Din punct de vedere personal, este foarte bine când aplici la studii într-o țară străină, astfel ai posibilitatea să vezi o altă cultură și obiceiuri, chiar dacă Republica Moldova nu se deosebește prea mult de România.

Cu ERASMUS la fel e foarte ușor. În cazul în care un student aplică la universitatea Oradea sau alte universități, care sunt poziționate din punct de vedere geografic mai departe de frontierele Republicii Moldova, atunci ei au posibilitatea mult mai mare să intre la buget cu bursă mai mare, precum și mobilitățile cu ERASMUS sunt cu mult mai accesibile.

Media de intrare la buget ar fi de 8. Sunt facultăți precum inginerie, socio-umane, medicină, inginerie electrică și altele, a explicat voluntarul Universității din Oradea, Gheorghe Tacu.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

Universitatea din Sibiu are diverse oferte, cum ar fi oferirea căminelor și burselor. La capitolul bursă și cămin, Sibiul stă foarte bine. În cămin condițiile sunt extraordinare, vă spun din propria experiență. În cameră stau câte două sau trei persoane. Pe fiecare etaj există baie. Căminele sunt foarte curate. Bursa este în cuantum de 300 de RON. La fel, studenții moldoveni pot concura împreună cu studenții români la bursele de merit. Bursa de merit se acordă în cuantum de 750 de RON, iar bursa de performanță este în sumă de 900 RON.

Media optimă pentru bursă ar fi mai mare de 8, ce ar asigura cu siguranță un loc bugetar, a relatat voluntarul universității din Sibiu, Cristian Balacci.

Universitatea Maritimă din Constanța

Universitatea Maritimă are mai multe specializări și ne oferă atât viața pe mare, cât și pe uscat. Dintre specializările „de uscat” ar fi ingineria economică în domeniul transportului și ingineria și protecția mediului.

Dintre specializările ce țin de navigație sunt electromecanica navală și specializarea de telecomunicații. Universitatea se află pe litoralul Mării Negre, astfel că putem explora marea. Căminele sunt de asemenea căminele pe litoral. 

Universitatea Maritimă din Constanța oferă 56 de locuri, atât la buget cât și cu taxă. Avem condiții foarte bune la cămin. Prin programul ERASMUS putem pleca și în alte universități pentru a face schimb de experiență. După încheierea studiilor avem șanse foarte mari de a ne angaja și de a putea lucra în domeniu, pentru că, fiind Universitatea Maritimă, putem să lucrăm atât pe mare, cât și pe uscat. Salariile din acest domeniu sunt foarte mari.

Studenții de la universitatea maritimă obțin diplomă de inginer, pe lângă profesia de bază pe care o obțin în baza studiilor, a subliniat una dintre voluntarele de Târgul Universităților, Beatrice Cocimariuc.

Universitățile din Iași, reprezentate de Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor – ATRAG Iași

Universitățile din Iași propun locuri la buget și cămine pentru studenții basarabeni la toate facultățile și universitățile. De asemenea, studenții pot primi și bursă de etnic român, care este în cuantum de 65 Euro. Din păcate, în Iași, studenții din Basarabia nu mai pot beneficia de alte burse, cu excepția cazurilor când studenții dețin dublă cetățenie sau alte acte. Orașul Iași este un oraș foarte frumos, aici se află și prima universitate din România, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. De asemenea, în Iași studenții basarabeni pot alege Universitatea de Arte „George Enescu”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, a menționat voluntara ATRAG Iași, Daniela Mogîldea.

Universitatea „Ovidius” din Constanța

Universitatea „Ovidius” din Constanța, pentru acest an universitar, scoate la concurs 26 de locuri cu bursă și 20 de locuri cu taxă pentru românii de pretutindeni. Toate locurile sunt bugetate de statul român. Studenții care aplică pe aceste locuri bugetare nu vor trebui să achite alte taxe de școlarizare.

Cei cu mediile de peste 8-8,50 vor avea mai multe șanse de a obține bursă. Universitatea „Ovidius” din Constanța este cea mai mare universitate de pe malul Mării Negre. Avem 16 facultăți, iar oferta noastră educațională este foarte variată, atât la programele de licență, cât și la cele pentru masterat, susține profesorul universitar, doctor Mihaela Rus.  

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava oferă cele mai bune locuri de cazare în cămine, în condiții de hotel de trei stele. Se oferă 350 de locuri pentru românii de pretutindeni la locurile de licență, dintre care 275 de locuri sunt cu bursă. Iar pentru programul de master sunt 150 de locuri, dintre care 100 – cu bursă. Bineînțeles că studenții înmatriculați la Suceava pot beneficia și de burse ERASMUS, pentru că universitatea noastră este parteneră cu 269 de universități din întreaga lume. Universitatea se află pe primul loc la brevete și invenții, fiind în topul universităților din România. Avem facultăți de inginerie și IT. La momentul actual, la Suceava a apărut o nouă facultate, cea de Medicină și Științe biologice, unde se poate studia și medicina generală, tehnica dentară sau nutriție și dietetică. Sunt foarte multe asociații studențești unde se pot înscrie. De asemenea, la Suceava se organizează unicul și cel mai mare festival pentru studenți din România, Festivalul „Zile și Nopți Studențești” , care durează trei săptămâni, cu minim 100 de evenimente cu și pentru studenți. Studenții de asemenea, mai au parte de multe facilități la Casa de Cultură din Suceava, unde pot beneficia de canto, lecții de chitară, pian, vioară, desen.

La fel, este pus la dispoziția studenților și bazinul semi olimpic din Suceava.

Media pentru a intra la universitatea din Suceava variază, însă se poate de intrat și cu 7,25. De asemenea, din cauza pandemiei, studenților le este oferit internet gratuit și calculatoare pentru orele petrecute online, a povestit Tatiana, voluntară din partea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,47
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:0,89 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
2
Sun
0
Mon
6

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău