Bune practici pentru includerea migranților în sistemul de sănătate din Lituania, preluate de R. Moldova

  • 28 Octombrie 20:07
Bune practici pentru includerea migranților în sistemul de sănătate din Lituania, preluate de R. Moldova

O delegație formată din reprezentanți ai grupului de lucru sectorial în domeniul sănătății din Republica Moldova, condus de Ministerul Sănătății, cu participarea Ministerului Afacerilor Interne și agențiilor sale specializate, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și Agențiilor Națiunilor Unite, a efectuat săptămâna trecută o vizită în Republica Lituania pentru o misiune de studiu de 2 zile organizată de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit unui comunicat al OIM Moldova, scopul vizitei de studiu a fost de a învăța din cele mai bune practici lituaniene privind integrarea migranților în sistemul de sănătate din Moldova și de a asigura accesul echitabil la servicii medicale pentru grupurile vulnerabile în rândul migranților și refugiaților din țară.

Programul a inclus întâlniri cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și Fondul Național de Asigurări de Sănătate din Lituania, precum și vizite la centre de plasament de tip închis. Vizitele de studiu au oferit informații-cheie privind modelele de asistență medicală incluzive pe care Moldova le poate adapta pentru a îmbunătăți accesul la asistență medicală pentru migranți și refugiați în Republica Moldova. Reprezentanții Republicii Moldova din cadrul Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Companiei Naționale de Asigurări de Sănătate, OMS și OIM s-au angajat în discuții productive cu omologii lituanieni cu privire la furnizarea serviciilor de asistență medicală, cadrele de reglementare, modelele de finanțare durabile și soluțiile de îngrijire cuprinzătoare care integrează nevoile diverse ale migranților.

Vizitele efectuate la Centrul de Cazare a Migranților din Vilnius și la Centrul de Înregistrare a Străinilor din Pabradė au oferit reprezentanților Moldovei o perspectivă mai detaliată asupra prestării serviciilor, în timp ce Centrul de Informare privind Migrația gestionat de OIM a evidențiat sprijinul Lituaniei pentru integrarea migranților prin cursuri de limbă, consiliere juridică și servicii psihologice.

„Vizita de studiu în Lituania marchează un pas semnificativ în angajamentul nostru de a îmbunătăți accesul la serviciile de sănătate pentru migranți și refugiați în Moldova. Prin învățarea din cele mai bune practici ale Lituaniei, ne propunem să consolidăm sistemul de sănătate din Moldova și să ne asigurăm că străinii, indiferent de situația lor, primesc îngrijirea și sprijinul pe care le merită. Această colaborare demonstrează responsabilitatea noastră comună de a crea un sistem de sănătate incluziv, care nu lasă pe nimeni în urmă”, a declarat Ester Ruiz de Azua, Șefa Misiunii OIM Moldova.

„Vom continua să sprijinim durabilitatea și incluziunea socială, consolidând angajamentul nostru față de un sistem de sănătate incluziv și receptiv, care să răspundă nevoilor tuturor locuitorilor țării”, a menționat Dr. Miljana Grbic, Reprezentanta OMS în Republica Moldova. 

„Au avut loc discuții la nivel de experți, schimb de bune practici privind cadrul juridic, implementarea concretă, statisticile și politicile preconizate pe probleme de integrare. Partea lituaniană a apreciat eforturile Republicii Moldova în gestionarea crizei cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. În contextul examinării capitolului 24 cu Comisia Europeană, Republica Moldova și-a stabilit obiectivul de a revizui accesul la serviciile de sănătate pentru anumite categorii de străini.  Respectiv, Lituania, ca țară afectată de criza migrației, este un bun exemplu care trebuie analizat din perspectivă națională la stabilirea politicilor viitoare”,  a declarat Tatiana Ciumaș, Șefa adjunctă a Inspectoratului General pentru Migrație.

Informațiile colectate vor servi drept bază pentru Grupul de lucru sectorial pentru sănătate din Moldova în vederea elaborării politicilor și operaționalizării reformelor sistemului de sănătate al Moldovei pentru incluziune. Vizita a marcat un pas valoros spre un sistem de sănătate în Moldova care asigură servicii echitabile și accesibile pentru toți, inclusiv pentru populațiile migrante vulnerabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:3,09 m/s
Tue
11
Wed
11
Thu
13
Fri
12
Sat
9
Arhivă Radio Chișinău