Bun venit în Europa, Republică Moldova! (Evenimentul Zilei)

  • 28 Februarie 2014 10:22
Bun venit în Europa, Republică Moldova! (Evenimentul Zilei)

REVISTA PRESEI DIN 28 FEBRUARIE

Bun venit în Europa, Republică Moldova! titrează Evenimentul Zilei, referindu-se la anularea vizelor în Europa pentru moldoveni. Ziarul scrie că odată ce moldovenii vor înțelege că au o alternativă civilizată la sclavagismul de tip rusesc, Kremlinul va pierde de nou. Lecția ucraineană, pe care rușii nu au înțeles-o decât atât cât le-a permis propriul interes, este un precedent a cărui potențială repetare le dă coșmaruri celor învățați să facă „diplomație” bătând, la figurat, dar și la propriu, cu ciubota în masă. Totodată, ziarul atenționează, parafrazând proverbul „Europa îți dă, dar nu îți bagă în traistă”, că e nevoie ca moldovenii să înțeleagă că volatilizarea hotarelor spre Vest este doar începutul unui drum civilizațional lung și, uneori, dificil.

Adevărul notează că cererea de valută străină a crescut ieri brusc, iar câteva bănci au afișat un curs de schimb de circa 14 lei pentru un dolar și de 19 lei pentru un euro. Ziarul scrie ca  BNM a fost nevoită să arunce bani pe piață pentru a calma spiritele. Experții nu exclud o tentativă de destabilizare a economiei țării. În același timp, mai mulți experți cred că și BNM poartă o parte din vină.

George Damian atrage atenția in Timpul asupra adevăratei probleme a Ucrainei. Chiar și după victoria Euromaidanului și alungarea lui Viktor Ianukovici, Ucraina are în continuare de rezolvat o problemă gigantică: să găsească 19 miliarde de dolari pentru a-și acoperi datoria din acest an. Deutsche Welle a anunțat că guvernul de la Kiev mai are resurse financiare care să-i acopere cheltuielile curente doar pentru șase săptămâni – după care va urma haosul. Peste mai multe săptămâni nu își va putea achita datoriile internaționale – iar în acel moment capitalul de imagine se va evapora instantaneu.

Timpul mai scrie despre  reținerea din 1990 a lui Igor Smirnov pentru „dezmembrarea teritorială intenționată a R. Moldova”, care însă, o lună mai târziu, a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Cei care l-au arestat și l-au anchetat pe Igor Smirnov, fostul lider separatist nistrean, susțin că acesta este pasibil de răspundere penală pentru încercarea de a dezmembra teritoriul R. Moldova. Același tratament trebuie să-i fie aplicat și actualului „prezident” al așa-zisei republici nistrene, Evghenii Șevciuk, sugereaza publicatia.

Ziarul Național observă că în timp ce la o aruncătură de băț se fac revoluții, se răstoarnă regimuri și sunt pe cale să se destrame state, la Chișinău țoalele țin capul de afiș al noutăților. Jurnalista Sorina Stefârță  se referă la vedeta procuror care si-a etalat tinutele sexi pe o retea de socializare. 

O școală poate prospera și fără bani de la părinți, sustine Jurnal de Chisinau. În timp ce mulți directori de școli se arată deranjați de trecerea la noua formulă de finanțare, iar directorii multor licee din Chișinău nu-și pot imagina activitatea fără a extorca bani grei din buzunarele părinților, Liceul Teoretic „Andrei Straistă” din Anenii Noi demonstrează că o școală poate prospera și pe cont propriu. Școala este una din primele instituții care, încă în 2001, a trecut la autogestiune. Rezultatele gestionării cu mult spirit gospodăresc a instituției sunt la vedere. Fiecare profesor din școală are un laptop pe care îl folosește la lecții, iar clasele sunt dotate cu videoproiectoare și table interactive.

Fondul de rezervă, partajat pe criterii politice, mai titrează Jurnal de Chișinău. Din circa 20 de milioane de lei, primarilor membri ai PLDM le-a revenit 47% din resursele financiare alocate, primarilor PDM – 39%, iar celor din PL și PCRM – câte 4%.                                       

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău