Bulgarii s-au supărat pe Putin că i-a confundat cu macedonenii

  • 25 Mai 2017 19:43
Bulgarii s-au supărat pe Putin că i-a confundat cu macedonenii

Ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva a reactionat la eroarea președintelui rus Vladimir Putin legata de scrierea slavă, pe care acesta a făcut-o în timpul unei întâlniri cu președintele macedonean Gjorge Ivanov la Moscova, pe 24 mai.

Șefa diplomației bulgare a scris pe pagina sa de Facebook: „Am aflat că președintele rus Vladimir Putin s-a adresat astăzi omologului său macedonean Gjorge Ivanov cu cuvintele:„“Scrisul a venit la noi de pe pamanturile Macedoniei”, la care liderul vecinului nostru prietenos din sud-vest a raspuns că sfinții Kirill și Metodiu sunt învățătorii spirituali ai poporului macedonean“.

Zaharieva a ținut să-l corecteze pe Putin, afirmând că inventarea alfabetului slav s-a facut „din voința și cu participarea statului bulgar“.

În plus, Zaharieva a amintit întâlnirea Patriarhului Moscovei Kirill cu președintele bulgar Rosen Plevneliev, de pe 29 aprilie 2012, în care Patriarhul a spus: „Bulgarii ne-au adus alfabetul în Rusia“.

„Nu putem sa nu ne bucuram că și șefii altor țări se felicită reciproc cu ocazia celei mai luminoase sarbatori bulgare. Este, fără îndoială, recunoașterea contribuției țării noastre la cultura europeană și mondială, unde a fost creat alfabetul chirilic, și de unde s-a răspândit în alte țări și popoare“, – a subliniat ministrul bulgar.

Recent, Rusia a sărbătorit Ziua scrierii si culturii slave – Ziua Sfinților Chiril și Metodiu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău