Bulgaria se îndreaptă spre alegeri parlamentare, pentru a treia oară în 2021. Nici socialiștii nu au reușit să formeze un guvern

  • 01 Septembrie 2021 19:10
Bulgaria se îndreaptă spre alegeri parlamentare, pentru a treia oară în 2021. Nici socialiștii nu au reușit să formeze un guvern

O nouă rundă de alegeri parlamentare, a treia în acest an, se profilează în Bulgaria după ce încă un partid, al socialiștilor, a eșuat în tentativa de a forma un guvern de coaliție în urma scrutinului desfășurat la 11 iulie, transmite miercuri agenția DPA, preluată de Agerpres.

Partidul Socialist, a treia forță în Adunarea Națională, nu a reușit să reunească o majoritate parlamentară, oferta lor fiind respinsă de trei partide de protest, văzute ca posibili parteneri.

Formațiunea populistă „Există un astfel de popor” (ITN), condusă de fostul animator de televiziune Slavi Trifonov, a refuzat miercuri să-i sprijine pe socialiști.

O nouă rundă de alegeri ar putea avea loc în noiembrie, când este programat și scrutinul prezidențial.

„Nu vom sprijini formarea unui cabinet sub mandatul dumneavoastră”, a declarat liderul facțiunii parlamentare a ITN, Toșko Iordanov, în cursul unei întâlniri de 5 minute cu șefa socialiștilor, Kornelia Ninova.

Partidul Socialist, care dispune de 36 din cele 240 de locuri în parlament, se bazează pe sprijinul altor cinci formațiuni, dintre care unele le fac opoziție altora.

Conducerea socialiștilor urmează să decidă joi care vor fi pașii următori ai partidului.

Președintele bulgar a încredințat vineri Partidului Socialist mandatul de a forma un nou guvern, în a treia și ultima tentativă prevăzută de Constituție înainte de convocarea de noi alegeri.

ITN s-a plasat pe primul loc la alegerile din iulie, obținând 65 de mandate, cu două mai multe decât partidului GERB (centru-dreapta) al fostului premier Boiko Borisov. Ambele au eșuat ulterior în încercarea de a forma un guvern.

GERB a pierdut sprijin popular în urma acuzațiilor de corupție pe care i le-au adus partidele care au protestat împotriva guvernului Borisov în 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău