Bulgaria se bazează pe piața internă pentru a salva sezonul de iarnă (ministrul Turismului)

  • 12 Octombrie 2020 08:47
Bulgaria se bazează pe piața internă pentru a salva sezonul de iarnă (ministrul Turismului)

Bulgaria mizează pe turiștii din țară pentru a ajuta viitorul sezon de iarnă, după cum l-au "salvat" pe cel de vară, a afirmat duminică ministrul Turismului, Mariana Nikolova, într-un interviu televizat, informează publicația The Sofia Globe, preluat de Agerpres.

Peste 900.000 de bulgari au vizitat litoralul țării vara trecută. În contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), turiștii caută facilități de cazare mai mici, unde poate fi păstrată distanțarea socială, a explicat Nikolova.

Majoritatea turiștilor străini care vor vizita Bulgaria în sezonul de iarnă vor fi din țările vecine din Balcani și vor folosi transportul pe uscat, a declarat ministrul Turismului, care a dat asigurări că nu se vor face compromisuri în privința modului în care se realizează verificarea respectării măsurilor anti-epidemie în stațiunile turistice.

Oficiali ai Ministerului Sănătății verifică în mod constant stațiunile pentru a se asigura că toți oaspeții sunt în siguranță, a spus Nikolova. Oficialul a adăugat că măsurile de sprijin pentru plata angajaților vor fi extinse până la finalul anului și este posibil să fie prelungite și în 2021.

Premierul Boiko Borissov a atras recent atenția că pierderile pentru sectorul turismului din Europa sunt imense, iar datele privind evoluția economiei sunt îngrijorătoare. Guvernul se așteaptă la un declin al economiei bulgare de 3% în acest an, în timp ce Comisia Europeană previzionează o scădere de 7,2% în 2020.

Parlamentul Bulgariei a aprobat inițiativa Guvernului privind reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru restaurante și servicii de catering până la 9%, de la 20%, începând din luna iulie a acestui an, în ideea de a ajuta industria ospitalității să își revină după pandemie.

Cota redusă de TVA, care va fi valabilă până la finele anului 2021, este văzută ca o măsură temporară de sprijin. Reducerea nu va afecta și băuturile alcoolice vândute în restaurante și de serviciile de catering, care vor fi supuse în continuare unei cote de TVA de 20%.

Turismul este responsabil pentru aproximativ 12% din Produsul Intern Brut al Bulgariei și oferă un loc de muncă pentru mii de persoane.

Guvernul de la Sofia a oferit subvenții pentru zborurile charter și a redus tarifele de concesionare, astfel încât operatorii plajelor să poată oferi șezlonguri mai ieftine și să țină litoralul sigur și dezinfectat.

Peste nouă milioane de turiști străini au vizitat Bulgaria anul trecut, în timp ce oficialii de la Ministerul Turismului mizau pe o creștere de 10% în 2020.

Bulgaria, țară cu o populație de aproape șapte milioane de locuitori, a fost afectată de coronavirus într-o măsură relativ mică până acum, dar numărul cazurilor detectate a crescut în ultimele zile. Săptămâna trecută, ministrul Sănătății a declarat că Bulgaria este într-o situație relativ mai bună comparativ cu celelalte state din UE lovite de al doilea val de COVID-19 și a exclus introducerea de noi restricții pentru moment.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău