România, Bulgaria, Serbia și Grecia vor crea un inel rutier comun

  • 05 Iulie 2018 12:20
România, Bulgaria, Serbia și Grecia vor crea un inel rutier comun

Bulgaria, România, Serbia și Grecia au convenit să colaboreze pentru crearea unui inel de infrastructură comun care să lege autostrăzile, căile ferate și porturile din cele patru țări

Decizia a fost luată în cadrul reuniunii formatului de cooperare de la Salonic, desfășurată miercuri seară, la care au participat premierul bulgar, Boiko Borisov, omologii săi din România și Grecia, Viorica Dăncilă, respectiv Alexis Tsipras, și președintele sârb, Aleksandar Vucic. Potrivit prim-ministrului bulgar, inelul rutier va include porturi, drumuri și căi ferate. Se va colecta o singură taxă, însă banii vor fi distribuiți tuturor țărilor.

"Astfel vom conecta Varna, Burgas, Constanța, București, Ruse, Alexandroupolis, Kavala, Salonic", a subliniat Borisov, adăugând că Bulgaria a făcut astfel încât toate țările din regiune să se prezinte celorlalte state membre ale UE în timpul președinției europene pe care a deținut-o până de curând. "Împreună cu România și Grecia, putem insista ca Serbia să devină membră a UE, însă există criterii care trebuie îndeplinite", a precizat Borisov. Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a calificat președinția bulgară drept un mare succes și în esență "balcanică". "Să nu uităm că Balcanii se află la intersecția a trei continente și vor continua să joace un rol semnificativ din punct de vedere geopolitic și economic. Prin măsurile luate în timpul președinției bulgare, Balcanii au o nouă perspectivă", a spus Tsipras. "Pentru Serbia, întâlnirea de la Salonic este foarte importantă. Pentru noi este foarte important sprijinul Bulgariei, Greciei și României", a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

El a explicat că pentru prima dată s-a vorbit despre o companie comună care să gestioneze proiectele de infrastructură de transport și profiturile celor patru țări. Vucic a reiterat faptul că Serbia nu și-a rezolvat problema cu Pristina. "Nu am intervenit niciodată în problemele altor țări și nu voi lua atitudine în legătură cu numele Macedoniei", a menționat președintele sârb. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, l-a felicitat pe omologul său bulgar pentru președinția de succes a țării sale și a reamintit că anul viitor România va prelua președinția prin rotație a UE, dând asigurări că subiectul Balcanilor de Vest se va afla din nou în centrul atenției. Următoarea ședință a celor patru lideri va avea loc la sfârșitul lunii septembrie la Varna.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău