Bulgaria expulzează doi diplomați ruși

  • 22 Martie 2021 17:30
Bulgaria expulzează doi diplomați ruși

Bulgaria a explulzat doi diplomați ruși după descoperirea și destructurarea unei rețele de spionaj a Rusiei în și arestarea a șase persoane acuzate de spionaj în favoarea Moscovei, informează Agerpres si Digi24.ro

„Ministerul bulgar al Afacerilor Externe a declarat persona non grata doi diplomați ai ambasadei Rusiei la Sofia și le-a dat termen 72 de ore pentru a părăsi țara din cauza activităților incompatibile cu statutul lor diplomatic”, se arată într-un comunicat al MAE bulgar.

Procurorii bulgari au inculpat șase persoane, printre care foști și actuali ofițeri din serviciul de informații militare, pentru spionaj în favoarea Rusiei.

MAE bulgar a precizat că a trimis o notă ambasadei Rusiei la Sofia pentru a o informa despre decizia sa, după ce a primit o scrisoare de la Parchet în care era informat că cei doi cetățeni ruși erau implicați în activități incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Procurorii bulgari susțin că presupusa rețea de spionaj transmitea informații clasificate despre Bulgaria, NATO și Uniunea Europeană la ambasada Rusiei la Sofia.

Este un caz „fără precedent în istoria recentă a Bulgariei”, a spus procurorul general Ivan Gheșev. „Este de o mare importanță pentru securitatea națională și a partenerilor noștri din UE și NATO și a Statelor Unite”, a adăugat el.

Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut Rusiei să înceteze spionajul.

„Prietenia este prietenie, am demonstrat-o întotdeauna”, a spus Borisov.

Bulgaria a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Uniunii Sovietice în timpul erei comuniste și păstrează legături culturale, istorice și economice strânse cu Rusia, care rămâne principalul partener energetic al țării.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău