Bulgaria dorește să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2024. Cetățenii vor putea plăti cu moneda națională o lună după adoptarea monedei unice

  • 01 Iulie 2021 13:20
Bulgaria dorește să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2024. Cetățenii vor putea plăti cu moneda națională o lună după adoptarea monedei unice

Bulgaria își menține obiectivul de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024 și planurile de a începe plățile în euro fără o perioadă de tranziție, după ce se va alătura zonei euro, au anunțat miercuri oficiali guvernamentali și ai Băncii Centrale, informează Agerpres.

În iulie 2020, miniștrii de finanțe din cele 19 state membre ale zonei euro și președinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde au decis includerea Bulgariei și a Croației în cadrul Mecanismului ratelor de schimb (ERM-II), considerat anti-camera zonei euro și care este o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Având în vedere că țările candidate trebuie să rămână în sistemul ERM-2 timp de doi ani, pentru a dovedi că monedele lor sunt stabile, prima fereastră de oportunitate disponibilă pentru Croația și Bulgaria să adere la zona euro ar fi 2023. 

Conform proiectului planului național aprobat miercuri pentru intrarea Bulgariei în zona euro, cetățenii acestei țări vor putea de asemenea plăti cu moneda națională, leva, o lună după adoptarea monedei unice.

„Introducerea euro este planificată fără o perioadă de tranziție, iar data adoptării euro va coincide cu introducerea sa ca unitate oficială de plată. Conversia va fi făcută aplicând cursul de schimb fix între euro și leva”, se arată într-un comunicat comun al Băncii Centrale și al Ministerului de Finanțe.

Țările candidate la aderarea la zona euro trebuie să dovedească soliditatea finanțelor publice, că inflația este sub control și cursul de schimb este stabil înainte de a putea trece la moneda unică.

În octombrie 2020, Bulgaria și Croația s-au alăturat  în mod oficial Uniunii Bancare Europene. Uniunea Bancară Europeană, înființată în 2012 după criza financiară globală, este un sistem de supraveghere a băncilor și de rezoluție a falimentelor băncilor, pus la punct la nivelul Uniunii Europene și care este supus acelorași reguli pe continent. Obiectivul este garantarea siguranței și fiabilității sectorului bancar din UE.

Bulgaria a aderat la UE în 2007, alături de România, iar Croația în 2013, fiind cea din urmă țară care s-a alăturat Uniunii Europene.

Pe de altă parte, România nu mai îndeplinește în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, se arată în raportul de convergență pe 2020 al Comisiei Europene, respectiv stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău