Bulgaria blochează transferuri suspecte, de milioane de euro, operate de compania petrolieră a Venezuelei

  • 13 Februarie 2019 16:02
Bulgaria blochează transferuri suspecte, de milioane de euro, operate de compania petrolieră a Venezuelei

Bulgaria a blocat la cererea SUA mai multe milioane de euro transferuri operate de compania petrolieră a Venezuelei prin această țară, cu încălcarea sancțiunilor americane, a anunțat miercuri Parchetul General bulgar, informează AFP, potrivit Agerpres.

Sofia a neutralizat un cont deschis la o bancă bulgară prin care tranzitau bani ai companiei naționale venezuelene PDVSA spre alte țări, a detaliat procurorul general Sotir Țațarov.

'Este vorba de milioane de euro', a precizat directorul Agenției Naționale de Securitate a Bulgariei, Dimităr Gheorghiev, în timpul unei conferințe de presă la Sofia. Bulgaria, care a fost alertată de Washington, 'verifică tot sistemul său bancar pentru a ști dacă au fost primite alte transferuri din Venezuela și dacă sume au fost transferate în străinătate', a adăugat el.

SUA au adoptat sancțiuni împotriva regimului chavist al lui Nicolas Maduro și îl susțin pe președintele Parlamentului venezulean, Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte interimar al Venezuelei la 23 ianuarie și a fost recunoscut de circa 50 de state.

'Obiectivul este de a ne asigura că bogăția poporului venezuelean nu a fost furată' în avantajul regimului Maduro, a dat asigurări ambasadorul SUA în Bulgaria, Eric Rubin.

Potrivit Procurorului General, contul suspect, care cuprinde conturi secundare, a fost deschis de un avocat bulgar cu dublă cetățenie. 'Transferurile de pe acest cont nu au nimic de-a face cu activitățile sale de avocat', a subliniat el. Avocatul, susceptibil de a fi urmărit pentru 'spălare de bani', nu se află în prezent în Bulgaria, a precizat Procurorul General.

Fondurile transferate prin Bulgaria serveau în mod oficial la finanțarea de activități sportive sau la cumpărarea de produse alimentare, ceea ce Washingtonul contestă.

Carlos Paparoni, președintele Comisiei de Finanțe a Adunării Naționale venezuelene și apropiat al lui Guaido, a anunțat duminică pe contul său de Twitter că PDVSA a încercat să deturneze fonduri publice via Bulgaria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău