Bulgaria | Asasinarea jurnalistei Viktoria Marinova a provocat un val de indignare în Europa

  • 08 Octombrie 2018 10:50
Bulgaria | Asasinarea jurnalistei Viktoria Marinova a provocat un val de indignare în Europa

Asasinarea jurnalistei bulgare Viktoria Marinova - cel de-al treilea reprezentant al mass-media din Uniunea Europeană asasinat în decurs de un an - a provocat un val de indignare în Europa, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) cerând ''o anchetă completă și riguroasă'' în acest caz, iar Reporteri fără Frontiere (RSF) - plasarea sub protecție a colegilor Viktoriei Marinova, relatează AFP, Reuters și BTA, potrivit Agerpres.

Viktoria Marinova (30 de ani), care era reprezentant administrativ și prezentatoare la TVN Ruse, a murit agresată într-un mod sălbatic, potrivit justiției bulgare. Corpul neînsuflețit al jurnalistei a fost descoperit sâmbătă într-un parc din Ruse, a anunțat duminică procurorul regional Gheorghi Gheorghiev. Femeia a fost lovită în cap și strangulată, Ministerul de Interne precizând că ea a fost și violată.

Ancheta are în vedere toate pistele, atât cele legate de viața personală, cât și cele privind activitatea profesională a jurnalistei. Ea prezenta o emisiune consacrată problemelor societății difuzată de televiziunea locală din Ruse.

Cotidianul bulgar ''Capital Daily'', citat de agenția BTA, a relatat luni că premierul Boiko Borisov a afirmat că au fost strânse o mulțime de probe ADN și că prinderea asasinului este o chestiune de timp, la cazul respectiv lucrând cei mai experimentați specialiști.

Potrivit informațiilor inițiale, precizează cotidianul bulgar, jurnalista a fost atacată în timp ce făcea jogging în apropiere de râu sâmbătă. Ea a băut o cafea împreună cu niște colegi la ora 10:30, după care le-a spus că merge să facă jogging. În jurul orei 14:20, cineva i-a descoperit trupul neînsuflețit și a sunat la poliție.

La ultima ediție a emisiunii sale din 30 septembrie, Marinova a difuzat o convorbire cu doi reputați jurnaliști de investigații: Dimitar Stoianov din Bulgaria și Attila Biro din România, care întreprind o anchetă în legătură cu suspiciunile de fraudă în cazul subvențiilor europene, în care ar fi implicați oameni de afaceri și aleși.

Dimitar Stoianov și Attila Biro au fost reținuți pentru scurt timp de către poliție în cursul acestei anchete, cazul lor provocând o reacție de condamnare din partea organizației neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF).

Într-un articol intitulat ''Moartea brutală a jurnalistei șochează Ruse'', cotidianul ''Douma'' reamintește că ultima emisiune a lui Marinova a fost despre scandalul G.P.Group în care este implicată o companie apropiată partidului lui Boiko Borisov, GERB, scandal ce a izbucnit ca urmare a unei investigații a site-ului bulgar Bivol.bg despre corupție și fraudarea fondurilor europene.

Reuters precizează că Bulgaria ocupă locul 111, din 180 de țări, în clasamentul mondial din acest an al organizației Reporteri fără Frontiere privind libertatea presei, un loc mai prost față de oricare altă țară membră a UE și față de oricare altă țară din Balcanii de Vest, dintre care unele sunt candidate la aderarea la UE.

Această situație alarmantă i-a determinat pe numeroși observatori să facă o legătură duminică între moartea jurnalistei și activitățile sale profesionale.

Într-un mesaj pe Twitter, reprezentantul pentru libertatea media al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Harlem Desir, s-a declarat șocat de moartea jurnalistei și a făcut apel la ''o anchetă completă și riguroasă''.

Numeroși jurnaliști și-au împărtășit emoția pe rețelele sociale, reamintind că Marinova este cel de-al treilea reprezentant al mass-media asasinat în decurs de un an în Europa.

În octombrie 2017, Daphne Caruana Galizia, cel mai cunoscut jurnalist de investigații din Malta, a fost ucisă într-un atentat cu bombă plasată sub mașina sa. În februarie 2018, jurnalistul slovac de investigații Jan Kuciak a fost împușcat în cap în locuința sa, amintește Reuters.

RSF a făcut apel la autoritățile bulgare ''să facă lumină în legătură cu acest act odios'', cerându-le să-i plaseze sub protecție pe colegii Viktoriei Marinova. A fost transmisă de asemenea o cerere de către site-ul de investigații Bivol.bg, condus printre alții de către Dimitar Stoianov, jurnalistul recent intervievat de către Marinova.

''Suntem în stare de șoc. Niciodată nu am primit o amenințare sub o astfel de formă'', a declarat, sub acoperirea anonimatului, pentru AFP un jurnalist de la TVN Ruse, colaborator al lui Marinova. Potrivit declarațiilor jurnalistului, colegii săi și el se tem acum pentru securitatea lor.

El a afirmat despre Marinova că era o jurnalistă ''disciplinată, ambițioasă, care mergea până la capăt și că avea un mare simț al dreptății''. Ea le dădea cuvântul unor persoane în suferință, confruntate cu probleme precum violența conjugală, alcoolismul sau handicapul.

Potrivit RSF, jurnaliștii bulgari de investigații sunt expuși la ''numeroase forme de presiune și intimidare'' și se confruntă cu ''oligarhi care dețin un monopol mediatic și cu autorități suspectate de corupție și de legături cu crima organizată''.

Asociația jurnaliștilor europeni, cu sediul în Bulgaria, afirmă că jurnaliștii de la media regionale și locale sunt îndeosebi de expuși.

Reuters amintește că, în octombrie 2017, sute de jurnaliști bulgari au protestat în centrul Sofiei împotriva amenințărilor din partea vicepremierului Valeri Simeonov la adresa celor mai mari posturi de televiziune ale țării. El acuza media tradiționale că duc împotriva sa ''o campanie masivă de defăimare''. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău