Bulgaria a oprit importul de petrol din Rusia înainte de termenul limită de 1 octombrie

  • 03 Martie 15:53
Bulgaria a oprit importul de petrol din Rusia înainte de termenul limită de 1 octombrie

Bulgaria a încetat să mai importe țiței din Rusia înainte de termen în cadrul măsurilor adoptate ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, scrie Agerpres.

Interdicția importurilor de petrol rusesc afectează rafinăria de petrol Lukoil Neftochim, situată la vest de orașul-port la Marea Neagră, Burgas. Rafinăria este deținută, în cea mai mare parte, de gigantul rus din domeniul petrolier și al mineritului, Lukoil.

Țițeiul rusesc va fi înlocuit cu importuri din Kazahstan, Irak și Tunisia, potrivit unei știri apărute în ziarul bulgar 24 chasa.

Interdicția de import din Bulgaria a fost introdusă la sfârșitul anului 2023, în pofida unei derogări speciale de la sancțiunile Uniunii Europene impuse Rusiei, care ar fi permis Bulgariei să continue să importe țiței rusesc până la 1 octombrie 2024.

Prin interzicerea importurilor de petrol rusesc, guvernul bulgar urmărește să priveze compania Lukoil și guvernul rus de profituri care ar putea fi folosite pentru a finanța războiul din Ucraina.

De asemenea, Bulgaria a încetat să mai importe gaze naturale rusești în 2022, după ce compania de stat rusă Gazprom a întrerupt livrările în urma refuzului guvernului de la Sofia de a plăti în ruble rusești.

Înainte de 2022, Bulgaria era aproape complet dependentă de gazul din Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău