Bujorul este oficial floare națională a României. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

  • 27 Octombrie 2022 08:37
Bujorul este oficial floare națională a României. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care bujorul este declarat floare națională a României, informează Administrația Prezidențială.

Proiectul a trecut de Camera Deputaților la finalul lunii septembrie, când a primit 180 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 23 de abțineri, scrie G4Media.

„Se declară bujorul, din familia Paeoniaceae, ca floare națională a României. În scopul marcării florii naționale a României, anual se organizează, la nivel național și local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse, în aranjamente peisagistice și ornamentale, diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane științifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice și ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, menționează actul normativ.

Autoritățile administrației publice locale pot sprijini material și logistic întreținerea și protejarea rezervațiilor naturale de bujor românesc și vor lua măsuri pentru adaptarea la condițiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte țări.

Actul normativ mai prevede că autoritățile administrației publice locale pot organiza anual expoziții florale centrate pe bujor și vor putea amenaja în parcuri și grădini publice spații rezervate cultivării florii de bujor.

Consiliile județene pot lua măsuri pentru înființarea și întreținerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spații distincte și pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.

Uniunea Artiștilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziții de pictură consacrate florii de bujor. Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor colițe și timbre consacrate florii de bujor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău