Bugetul UE pentru 2022: Parlamentul European dorește ca redresarea post-pandemie să rămână o prioritate

  • 21 Octombrie 2021 15:03
Bugetul UE pentru 2022: Parlamentul European dorește ca redresarea post-pandemie să rămână o prioritate

Bugetul Uniunii Europene pentru 2022 trebuie să se concentreze pe redresarea în contextul crizei cauzate de COVID-19, încurajarea investițiilor, combaterea șomajului și stabilirea bazelor pentru o Uniune mai sustenabilă, susține Parlamentul European (PE) într-o rezoluție adoptată miercuri la Strasbourg, indică un comunicat al legislativului european, citat de Agerpres.

Rezoluția stabilește poziția PE cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru 2022. Eurodeputații au respins majoritatea tăierilor propuse de Consiliu (care însumează 1,43 miliarde euro) și au revenit astfel la proiectul propus inițial de Comisia Europeană, în capitolele bugetare vizate.

De asemenea, eurodeputații au propus creșterea finanțării mai multor programe și politici pe care ei consideră că vor contribui la redresarea post-pandemie, în concordanță cu prioritățile Parlamentului European stabilite pentru 2022. Acestea includ programul de cercetare Horizon Europe (+305 milioane euro față de proiectul de buget propus de Comisie), Instrumentul Connecting Europe, care finanțează construirea unor rețele transeuropene de transport, energie și digitale sustenabile și de înaltă calitate (+171 milioane euro față de propunerea Comisiei).

Sprijinul pentru tineri rămâne o prioritate esențială: potrivit eurodeputaților, bugetul alocat programului Erasmus+ ar trebui să fie majorat cu 137 milioane euro. De asemenea, programului EU4Health ar urma să i se aloce mai mult cu 80 de milioane de euro, comparativ cu propunerea executivului comunitar, pentru a construi o Uniune Europeană a Sănătății puternică și a face mai eficiente sistemele naționale de sănătate.

În plus, Parlamentul European a propus creșterea cu 20% a finanțării ajutorului umanitar.

În domeniul securității și apărării, eurodeputații doresc ca liniile bugetare vizate să fie majorate cu peste 80 de milioane de euro.

Cu acest vot, Parlamentul European a stabilit nivelul total al angajamentelor pentru 2022 la 171,8 miliarde euro, în creștere cu 2,7 miliarde euro comparativ cu proiectul propus de Comisie, și cel al plăților la 172,5 miliarde euro. Timp de trei săptămâni se va desfășura procedura de conciliere cu Consiliul în scopul ajungerii la un acord asupra bugetului UE pentru anul viitor, după care textul comun va fi supus votului în plenul PE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău