Bugetul militar al Chinei, majorat cu 6,8% în acest an

  • 05 Martie 2021 09:30
Bugetul militar al Chinei, majorat cu 6,8% în acest an

Bugetul militar al Chinei, care este al doilea din lume după cel al SUA, se va majora în acest an cu 6,8%, o foarte ușoară creștere față de anul trecut (6,6%), ajungând la 1,355 miliarde de yuani (209 miliarde dolari americani), indică vineri un raport al Ministerului chinez al finanțelor publicat în marja sesiunii anuale a parlamentului de la Beijing, transmite AFP.

Această sumă rămâne totuși de trei până la patru ori mai mică decât cea alocată de Washington apărării și mult sub creșterile cu două cifre care reprezentau norma până în 2014.

China justifică majorarea bugetului său militar prin mai multe motive, de la nevoia de a ține pasul cu Occidentul până la creșterea remunerării militarilor sau îmbunătățirea apărării granițelor prin dotarea cu noi armamente.

Anunțul de vineri survine într-un context în care anul trecut tensiunile în plan militar s-au accentuat atât cu SUA, în marea Chinei de Sud și în legătură cu Taiwanul, cât și cu India, amintește AFP.

Potrivit ultimelor date disponibile ale Institutului internațional de studii pentru pace de la Stockholm (Sipri), SUA au alocat cel mai mult apărării în 2019, cu mult înaintea oricărei alte țări (732 de miliarde de dolari), urmate de China (261 de miliarde de dolari), India (71 de miliarde de dolari), Rusia (65 de miliarde de dolari), Arabia Saudită (62 de miliarde de dolari) și Franța (50 de miliarde dolari).

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău