Bugetul de stat pentru anul 2020 va fi elaborat în conformitate cu prevederile Memorandumului cu FMI

  • 22 Noiembrie 2019 16:17
Bugetul de stat pentru anul 2020 va fi elaborat în conformitate cu prevederile Memorandumului cu FMI

Proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2020 este elaborat în conformitate cu prevederile Memorandumului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), programul de cooperare fiind prelungit până la 31 martie a anului viitor, transmite INFOTAG.

Potrivit Infotag, împreună cu reprezentanții FMI s-a convenit asupra indicatorilor bugetari precum veniturile, cheltuielile și deficitul bugetar, precum și resursele financiare cu ajutorul cărora va fi acoperit deficitul bugetului 2020.

Datele preliminare prezentate agenției de minister, arată un deficit bugetar în 2020 de 6 miliarde. lei (343 milioane de dolari.). Se presupune că jumătate din deficitul bugetar va reveni investițiilor în diferite proiecte de infrastructură. Guvernul intenționează să acopere restul deficitului din împrumuturi de pe piața internă prin emiterea de valori mobiliare de stat (VMS).

Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că situația de pe piața de capital a Moldovei este favorabilă pentru a crește emisiunea de VMS pentru a dezvolta piața și pentru a crește investițiile de capital de stat.

"În 2020, intenționăm să mărim emisiunea de VMS pentru a spori finanțarea deficitului bugetar cu ajutorul acestora", a declarat premierul, care consideră că statul poate și ar trebui să împrumute mai activ bani pe piața internă.

Prim-ministrul consideră că acest lucru este oportun din punctul de vedere al "dezvoltării sectorului bancar, precum și al rentabilității sistemului financiar, care este foarte important pentru întreaga țară". "Aceasta este o practică normală și răspândită în lume, așa că o vom dezvolta, desigur, în cadrul și parametrii care vor fi coordonați cu FMI", a spus Ion Chicu.

INFOTAG precizează: Legea bugetului de stat pentru anul 2019 prevede un volum al VMS în valoare de 1,57 mlrd. lei. Aceasta reprezintă aproximativ 4% din veniturile bugetare. Conform estimărilor preliminare, indicatorul real al valorilor mobiliare emise de Ministerul Finanțelor în 2019 va fi mai mic decât volumul prevăzut pentru emitere. Principalii cumpărători de VMS sunt băncile, pentru care titlurile de stat sunt unul dintre cele mai lichide instrumente financiare de pe piața din Moldova. Deși, potrivit recomandărilor Comitetului Basel, băncile ar trebui să calculeze riscurile și pentru VMS, asigurând o anumită rezervă pentru acestea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău