Bugetul alocat anul acesta de către cetățeni pentru masa festivă dintre ani începe de la o mie de lei

  • 29 Decembrie 2023 13:13
Bugetul alocat anul acesta de către cetățeni pentru masa festivă dintre ani începe de la o mie de lei

Pregătirile pentru Revelion sunt pe ultima sută de metri în R.Moldova. Bugetul alocat anul acesta de către cetățeni pentru masa festivă dintre ani începe de la o mie de lei. Acesta variază în funcție de familie, de posibilități și de preferințe, transmite Radio Chișinău.

Cumpărătoare:

„-Ei, cum ține buzunarul, dar îmi ajunge. Mai puțin, câte de toate. Pregătim răcituri, olivier (n.r. salată boeuf), cotlete (n.r. pârjoale), salate cu diferite decorațiuni de brad, cartofi, pește umplut.

-Anul acesta vi se par prețurile mai mari sau mai mici?

-Mai mari desigur”.

Comparativ cu anul trecut, prețurile la legumele proaspete sunt de două ori mai mici. Dacă anul trecut prețul castraveților și roșiilor proaspete începea cu 70 de lei kg, anul acesta legumele respective pot fi cumpărate și cu 35 de lei. Cumpărătorii optează tot mai mult pentru legume și fructe autohtone: prune proaspete la 25 de lei, mere începând 7 lei kilogramul, struguri la 50 de lei, miez de nucă și alune la 70 de lei kilogramul. La mare căutare este și varza pentru sarmale, care poate fi cumpărată cu 7 lei pentru un kilogram.

„De la bunica pe care le-am apucat acelea: sarmale, răcituri, salate facem cât mai multe, fructe, legume. Vom cheltui în jur de o mie de lei, pensia este mică și nu ne permitem să cheltuim mai mult”, spune o femeie.

În piață, o doamnă din satul Puhoi vinde brânză de vaci ca să poată plăti facturile. Sărbătoarea de Revelion trece aproape neobservată, spune vânzătoarea.

„- Eu mă gătesc la Crăciun și la Sfântul Vasile (pe stil vechi) mai mult. La Anul Nou așa mai puțin.

Reporter Radio Chișinău - Și ce vindeți aici?

Vânzătoarea- Brânză de vaci naturală de la țară.

Reporter - Cum vi se par zilele acestea, sunt cumpărători?

Vânzătoarea - Foarte puțini, nu au oamenii resurse, bani”

„Revelion” este un termen care vine din limba franceză - réveillon, un derivat de la réveil care înseamnă a trezi. La început, acest cuvânt era folosit pentru masa care avea loc în noaptea de Crăciun. Cu timpul, cuvântul „revelion” a ajuns sa fie folosit pentru orice masa luată noaptea târziu. Astăzi, cuvântul „revelion” desemnează petrecerea care are loc in noaptea de 31 decembrie spre 1 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău