Budapesta amenință că va expulza un consul ucrainean, ca răspuns la acțiunile Kievului în Transcarpatia

  • 24 Septembrie 2018 09:58
Budapesta amenință că va expulza un consul ucrainean, ca răspuns la acțiunile Kievului în Transcarpatia

Budapesta promite măsuri similare în cazul în care Kievul decide să-l expulzeze pe consulul ungar în orașul Berehove, din regiunea Transcarparia - a anunțat ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, înainte de a pleca la reuniunea Adunării Generale a ONU de la New York.

„Dacă partea ucraineană îl va expulza pe consulul Ungariei, acest lucru nu va rămâne fără un răspuns proporțional din partea Budapestei, însă sperăm că o astfel de situație poate fi evitată" - a declarat Szijjártó. Ministrul a confirmat că se va întâlni cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, la New York, adăugând că, în ultimul timp, în Ucraina se intensifică sentimentele anti-maghiare. Szijjártó asociază această situație cu pregătirile pentru alegerilor prezidențiale și parlamentare din Ucraina, planificate pentru anul 2019.

Potrivit șefului diplomației ungare, prin evenimentele de săptămâna trecută, "s-a mers prea departe" și au fost depășite toate "regulile scrise și nescrise ale dreptului internațional și ale diplomației", "fiindcă serviciile speciale din Ucraina au efectuat o operațiune specială în sediul unui consulat al Ungariei, țară membră NATO". "Dubla cetățenie este ceva obișnuit în Europa, iar dacă Ucraina dorește într-adevăr să se îndrepte spre UE, nu poate pune la îndoială o astfel de instituție" - a atras atenția Szijjártó, adăugând că Ungaria va continua să recurgă la pași care să încetinească aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei.

Amintim că un nou scandal a izbucnit între Kiev și Budapesta, după ce pe internet a apărut o înregistrare video în care cetățeni ucraineni din Transcarpatia care au obținut cetățenia Ungariei depun jurământul de credință față de statul ungar în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Consulatului Ungariei din orașul Berehove. În înregistrarea video, consulul ungar îi îndeamnă pe cei care depun jurământul să-și ascundă noua cetățenie de autoritățile ucrainene. Ulterior, ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a declarat că este posibil ca partea ucraineană să-l expulzeze pe consulul ungar din Berehove.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
18
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău