Bucureștiul îi trezește pe democrați la realitate (Revista Presei)

  • 13 Noiembrie 2015 09:49
Bucureștiul îi trezește pe democrați la realitate (Revista Presei)

Revista presei din 13 noiembrie

Evenimentul Zilei atenționează că Independența RM este în pericol. Moldova arde și ”babele” proeuropene se piaptănă, titrează publicația. În timp ce democrații și peledemiștii se ceartă, partidele proruse câștigă teren, comentează ziarul.

Adevărul reține semnalul de alarmă care vine dinspre Chișinău. Ziarul se referă la declarația ministrului Apărării Anatol Șalaru, care a atenționat că pe plan extern, Rusia dorește să-și restabilească imperiul de cândva, iar, pe plan intern, este vorba de corupție, astfel că statul se află în pericol de dispariție. ”Este vorba despre cel mai grav semnal de alarmă din Republica Moldova în ultimele decenii, estimează autorul. Această problemă poate afecta în mod dramatic echilibrul geo-politic european prin apariția unei schimbări semnificative în așa-numita « frontieră a conflictelor potențiale imediate », care, deocamdată, desparte Ucraina pradă războiului civil. Dar, iată, poate să se deplaseze înspre o zonă dintre cele mai importante pentru strategii militari, anume granița directă UE/NATO și Federația Rusă”.

Interesele de la Moldovagaz îi costă zilnic pe consumatori 800 000 de lei, titrează Adevărul. Mai mulți experți au organizat ieri o conferință de presă în care au avertizat societatea și guvernarea privind impactul social al politicilor dezastruoase ale statului în domeniul energetic. Moldovenii achită suplimenar pentru gaz sute de mii de lei. Potrivit expertului IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, 5,6% din creșterea tarifului este cauzată de amendamentul propus de către deputatul liberal-democrat Simion Furdui. „Pe lângă faptul că este anti-european și a fost introdus într-o lege care prevede expres adaptarea la directivele europene, acest amendament aduce suplimentar cheltuieli zilnice de 800.000 de lei”, și ar proteja anumite interese ale  Moldovagaz”.

Majorarea tarifelor la energia electrică va genera scumpiri în lanț și pauperizarea populației, titrează Jurnal de Chișinău. Disperați din cauza tarifelor mari și a pensiilor mici, câteva sute de persoane au protestat în aceste zile în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Nemulțumiți de majorarea cu 35% a tarifelor la energia electrică, oamenii au scandat: „Demisia hoților!”, „Regimul criminal, la pușcărie!”.

Val Butnaru comentează în Jurnal de Chișinău declarațiile fostului comisar european Ștefan Fule, care a criticat politicienii de la Chișinău. ”S-a dus naibii toată povestea de succes! Regele e gol! Asta a spus Fule”, subliniază autorul, care traduce din limbajul diplomației mesajul fostului comisar european. Acesta l-a întrebat pe Dumitru Diacov ce înțelege el prin guvern proeuropean.

Nicolae Negru scrie în că ”gestul lui Klaus Iohannis, care a decis în ultimul moment să nu semneze împrumutul de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, îi vizează în primul rând pe liderii PD, care și-au imaginat că au în mână toate cărțile câștigătoare și își pot permite orice capriciu, că pot șantaja în continuare partidele de dreapta și Occidentul cu cartea PCRM. Bucureștiul îi trezește pe democrați la realitate, sugerând foarte clar că miza pe comuniști e un calcul greșit. PCRM nu este considerat un partid proeuropean și, dacă se aliază cu el, PD va plăti pensiile și salariile din buzunarul lui Plahotniuc. Sau nu le va plăti deloc”, scrie editorialistul de la Ziarul Național.

Timpul pune o ”Întrebare pentru Moldova: NATO sau o neutralitate minată?” – referindu-se la trupele și munițiile rusești din stânga Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău