BTA: Salvamontiști, câini din Bulgaria au sosit în Turcia bine pregătiți

  • 07 Februarie 2023 18:35
BTA: Salvamontiști, câini din Bulgaria au sosit în Turcia bine pregătiți

Salvamontiștii și câinii bulgari care au plecat în Turcia au tot ce le trebuie pentru o ședere autonomă de cinci zile, dar vor sta mai mult dacă este necesar, transmite Agerpres.

Aceasta a declarat pentru BTA directorul Serviciului Salvamont Emil Neshev. Potrivit acestuia, noaptea trecută, la 1:45, salvatorii și câinii au ajuns pe aeroportul din Adana, Turcia. Ei vor rămâne deocamdată în zona Adana dar vor fi mutați dacă va fi necesar. Se va discuta în continuare dacă este nevoie ca aceștia să rămână mai mult timp în zona cutremurului.

Telefoanele lor vor fi oprite din cauza condițiilor în care lucrează și vor fi contactați doar dacă este necesar, a spus Neshev. Salvatorii au comunicații radio între ei, a adăugat el. Sunt 12 salvamontiști desfășurați, împreună cu cinci câini. Îngrijirea câinilor va fi asigurată numai de salvatorii bulgari.

O alta echipă formată din 27 de membri ai Asociației Naționale a Voluntarilor din Republica Bulgaria pleacă în regiunile afectate de cutremurul din Turcia, a declarat liderul grupului Georgy Vlaykov pentru BTA. Aproximativ 15 persoane vor pleca din Plovdiv, iar restul sunt din Sofia și din alte orașe din țară.

Echipa este formată din voluntari de la Cave Rescue Bulgaria, unitatea Mayday, Plovdiv 11 și Emergency Rescue - Plovdiv. Unii colegi au experiență, alții sunt instruiți și au finalizat cursuri de prim ajutor pentru situații de cutremur, a explicat Vlaykov, care este paramedic. Printre membrii echipei se numără medici și o serie de specialiști din diverse domenii cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.

"Toți am văzut fotografii și înregistrări video, sunt multe clădiri distruse, mulți oameni dispăruți, iar numărul victimelor crește cu ora", a spus voluntarul. Potrivit lui, situația este complicată pentru că nimeni nu știe ce se întâmplă în Siria.

"Mergem acolo pentru a face ceea ce ne antrenăm de atâția ani", a comentat Vlaykov. Voluntarii sunt pregătiți pentru condiții extreme de iarnă. "Vom lucra în ture de 24 de ore, pentru că timpul este prețios în astfel de cazuri", a adăugat voluntarul.

Echipa pleacă din Plovdiv pe 7 februarie. Ei vor călători cu patru autobuze și două jeep-uri de teren. Echipa are suficiente echipamente și provizii medicale, echipament de salvare, un microfon parabolic pentru căutarea supraviețuitorilor sub clădirile ruinate.

Știre selectată de BTA pentru promovare și publicare de către AGERPRES, fără intervenție pe text, conform acordului de colaborare dintre agenții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:15 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău