Bruxellesul va iniția o lege europeneană privind cipurile (Ursula von der Leyen)

  • 15 Septembrie 16:56
Bruxellesul va iniția o lege europeneană privind cipurile (Ursula von der Leyen)

Comisia Europeană va prezenta o lege europeană privind cipurile, în contextul unui deficit mondial de semiconductori, care paralizează mai multe sectoare de activitate, iar Europa este din ce în ce mai dependentă de importurile chinezești sau americane pe această piață, a cărei valoare este estimată la 440 de miliarde de euro, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Scopul este de a crea un ecosistem european al cipurilor de ultimă generație, care să includă producția. Astfel, ne vom asigura securitatea aprovizionării și se vor dezvolta noi piețe pentru tehnologiile europene revoluționare, a explicat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața deputaților europeni, miercuri, la Strasbourg.

Tehnologia digitală nu poate exista fără cipuri, datorită cărora funcționează numeroase dispozitive și nu numai: de la telefoanele inteligente și trotinetele electrice la trenuri sau la întregi fabrici inteligente. În prezent, întregi linii de producție funcționează deja la viteză redusă, în ciuda creșterii cererii, și asta din cauza deficitului de semiconductori. În timp ce cererea de la nivel mondial a explodat, cota Europei din întregul lanț valoric, de la proiectare la capacitatea de producție, a scăzut. Suntem dependenți de cipuri de ultimă generație fabricate în Asia, a expus situația șefa Executivului UE.

Din acest motiv, nu este vorba doar de o chestiune de competitivitate, ci și de suveranitate tehnologică, a punctat ea.

Oficialul european a admis că nu este o sarcină ușoară și că unii afirmă că un astfel de deziderat este o utopie. Dar, a remarcat von der Leyen, așa s-a spus și despre Galileo în urmă cu 20 de ani, iar în cele din urmă proiectul a fost o reușită. ''Azi, sateliții europeni oferă sistemul de navigație unui număr de peste 2 miliarde de telefoane inteligente din întreaga lume. Suntem lideri mondiali'', a spus ea, îndemnând la o reușită similară și în ceea ce privește semiconductorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
19
Mon
16
Tue
15
Wed
14

Curs oficial BNM 24 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0251
USD 17.7044 0.0027
RON 4.1909 -0.0050
UAH 0.6661 0.0013
RUB 0.2434 0.0001
Arhivă Radio Chișinău