Bruxellesul recomandă înghețarea a peste 13 miliarde de euro destinați Ungariei
-
30 Noiembrie 2022 15:18
Comisia Europeană a recomandat miercuri înghețarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei și a 5,8 miliarde din planul de relansare până când reformele în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției nu vor fi corect aplicate, informează France Presse, citat de Agerpres.
Statele membre au termen până la 19 decembrie să voteze cu majoritate calificată. Executivul european a considerat că măsurile puse în aplicare până acum de guvernul ungar nu sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale.
Executivul european a ales în cele din urmă să rămână ferm împotriva liderului naționalist ungar Viktor Orban - în ciuda "șantajului" de care acesta din urmă este acuzat, Budapesta blocând planul de ajutor comun de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și impozitul minim pe profitul multinaționalelor, notează AFP.
Ungaria - care neagă orice legătură între aceste blocaje și chestiunea fondurilor europene - se opune de asemenea noilor sancțiuni împotriva Rusiei cu care menține legături și rămâne singura țară NATO împreună cu Turcia care nu a ratificat aderarea la această alianță a Suediei și Finlandei.
Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană a propus statelor membre, care au până la 19 decembrie să decidă, suspendarea a 7,5 miliarde de fonduri de coeziune ce urmau să fie plătite Ungariei în cadrul bugetului 2021-2027 al UE.
O așa-numită procedură de "condiționalitate", menită să protejeze bugetul european de atacurile la adresa statului de drept, a fost lansată împotriva acestei țări în aprilie, o premieră pentru UE, în special din cauza "neregulilor sistematice în atribuirea de achiziții publice", "eșecurilor" în ceea ce privește procedurile judiciare și lupta împotriva corupției.
Perspectiva de a fi lipsită de fonduri a determinat Ungaria să ia 17 măsuri pentru a răspunde preocupărilor Bruxellesului, inclusiv înființarea unei "autorități independente" pentru a monitoriza mai bine utilizarea fondurilor UE, suspectate că îi îmbogățesc pe apropiații lui Viktor Orban.
Dar Comisia consideră că reformele nu au fost realizate în mod satisfăcător până la data limită de 19 noiembrie. Executivul european a fixat acest termen în septembrie pentru a oferi Ungariei șansa de a scăpa de înghețarea a 7,5 miliarde de euro (aproximativ 20% din fondurile europene pe care trebuie să le primească în perioada 2021-2027).
Executivul european a decis de asemenea să valideze planul de relansare post-COVID al Ungariei (5,8 miliarde de euro), dar prin atașarea a 27 de condiții, care includ cele 17 măsuri anticorupție, precum și reforme pentru îmbunătățirea independenței justiției.
"Nu va avea loc nicio plată de fonduri până când aceste condiții esențiale nu sunt îndeplinite în mod corespunzător", a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Valdis Dombrovskis într-o conferință de presă.
Executivul UE, care până de curând părea să favorizeze o abordare conciliantă față de Ungaria, subliniind progresele realizate de aceasta din urmă, a adoptat în cele din urmă o poziție mai dură.
Potrivit mai multor surse europene, influența europarlamentarilor, reuniți în plen săptămâna trecută și în mare parte susținători ai măsurilor dure împotriva lui Orban, a fost decisivă.
A fost menționată chiar și posibilitatea unei moțiuni de cenzură a Comisiei în cazul deblocării fondurilor, în special de către grupul Renew Europe (centriști).
Negociatorul ungar Tibor Navracsics a denunțat marți această "presiune politică enormă" din partea Parlamentului European.
Cu un an și jumătate înainte de alegerile europene, mulți europarlamentari sunt nerăbdători în a face campanie pentru apărarea statului de drept în fața exceselor antidemocratice din UE.
Rămâne de văzut dacă această linie dură va fi urmată de statele membre, care trebuie să-și ia decizia cu majoritate calificată (15 țări din 27, reprezentând cel puțin 65% din totalul populației UE).