Bruxellesul propune extinderea competențelor Parchetului european, pentru a investiga și încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei

  • 14 Octombrie 2022 17:44
Bruxellesul propune extinderea competențelor Parchetului european, pentru a investiga și încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, le-a propus joi statelor UE extinderea competențelor Parchetului European (EPPO), astfel încât această instituție să se ocupe și de cazurile de eludare a sancțiunilor impuse de UE unor persoane și entități, relatează agenția EFE.

''În primul rând, mă gândesc la încălcarea măsurilor restrictive ale UE sau la sancțiunile în urma agresiunii (Rusiei) în Ucraina'', a declarat comisarul european la o conferință de presă ulterioară reuniunii miniștrilor europeni ai justiției desfășurate la Luxemburg și unde el a venit cu această propunere, potrivit Agerpres.

Consiliul UE, ce reunește statele membre, are în vedere să extindă pe 24 octombrie lista delictelor europene, pentru a include și eludarea măsurilor restrictive. În continuare, Comisia Europeană va putea propune o directivă asupra definițiilor armonizate și sancțiunilor minime, pe care Parlamentul și Consiliul le vor dezbate în procedură legislativă ordinară.

Obiectivul este de a face mai eficiente sancțiunile împotriva Rusiei, iar, după ce acțiuni de încălcare a acestora vor intra în sfera delictelor europene, va fi posibilă extinderea competențelor EPPO de a le investiga, a explicat comisarul Reynders.

El a mai menționat că majoritatea miniștrilor europeni ai justiției s-au exprimat favorabil asupra propunerii sale, la reuniunea de joi sau în contacte anterioare, dar pentru decizia de extinderea efectivă a competențelor EPPO este necesară unanimitatea.

''Parchetul european deja are competențe care îi permit să acționeze în unele cazuri de încălcare a sancțiunilor. Trebuie să mergem mai departe? Pur și simplu, am pus întrebarea'', a mai spus comisarul european.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău