Bruxelles: negocieri cu privire la aprovizionarea Ucrainei cu gaze

  • 21 Martie 2015 16:07
Bruxelles: negocieri cu privire la aprovizionarea Ucrainei cu gaze

Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană au început vineri, 20 martie, la Bruxelles noi negocieri asupra aprovizionării Ucrainei cu gaz rusesc, transmite AFP.

Reuniunea, la care participă miniștrii rus și ucrainean ai energiei, Aleksandr Novak și Volodîmir Demtcișin, și vicepreședintele Comisiei responsabil cu energia, Maros Sefcovic, vizează să găsească un nou modus vivendi în timp ce acordul provizoriu ce încadrează livrările de gaz rusesc către Kiev expiră la 31 martie.

„Părțile au convenit că pregătirea aprovizionării pentru iarna viitoare trebuie să înceapă acum”, au declarat participanții într-un comunicat comun.

Rusia va examina posibilitatea de a acorda o reducere Ucrainei asupra livrărilor și Ucraina va constitui la rândul ei rezerve suficiente pentru a putea asigura tranzitul de gaze spre Europa, se subliniază de asemenea în comunicat.

Comisia Europeană va căuta la rândul ei să ajute Ucraina, pe marginea falimentului, să găsească „sprijinul financiar necesar pentru a cumpăra gazul”.

Pentru UE, miza este de a ajunge la o înțelegere în iunie sau cel târziu iulie. În acest interval, furnizarea de gaze Ucrainei poate fi asigurată prin fluxurile inverse asupra gazoductelor din Slovacia, Polonia și Ungaria, a declarat joi un expert al Comisiei Europene.

El a estimat că nivelul rezervelor ucrainene trebuie să ajungă la 20 miliarde de metri cubi.

Numai un astfel de nivel al rezervelor poate garanta aprovizionarea cu gaz rusesc a Europei iarna viitoare, în timp ce 15% din consumul de gaz al UE tranzitează prin Ucraina. Potrivit estimărilor Comisiei, Ucraina dispune în prezent doar de rezerve de 6,5 miliarde de metri cubi.

UE dorește de asemenea să obțină de la Kiev și Moscova un acord până la sfârșitul anului 2016, dată la care se va pronunța tribunalul internațional de arbitraj de la Stockholm sesizat de de cele două părți pentru rezolvarea diferendelor lor, născute din criza ucraineană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău