Brutarii francezi vor ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul UNESCO

  • 18 Februarie 2021 18:30
Brutarii francezi vor ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul UNESCO

Bagheta franțuzească, un amestec de făină de grâu, apă, drojdie, sare și un vârf de savoir-faire, ar putea să fie inclusă în curând în patrimoniul imaterial al UNESCO, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Brutarii susțin că baghetele tradiționale sunt scoase treptat de pe rafturile magazinelor, chiar și în Franța, de pâinea preambalată fabricată pe linii uriașe de producție.

"Nu există un secret unic al fabricării unei baghete tradiționale bune", spune Mickael Reydellet, proprietarul a opt brutării. "Este nevoie de timp, savoir-faire, modalitatea adecvată de coacere și făină bună fără aditivi", adaugă Reydellet.

Confederația brutarilor francezi a trimis o cerere pentru ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Însă bagheta concurează cu doi rivali pentru a fi candidatul Franței: acoperișurile de zinc, ce acopera majoritatea imobilelor din Paris, și festivalul vinului Biou d'Arbois din regiunea Jura. Ministrul francez al Culturii va face o recomandare președintelui în cursul lunii martie.

Brutarii susțin că includerea pe lista UNESCO ar proteja un set de cunoștințe care au trecut de la o generație la alta și au protejat bagheta de impostorii din întreaga lume.

În patrimoniul UNESCO, destinat recunoașterii tradițiilor orale, artelor, practicilor, ritualurilor și metodelor tradiționale de fabricație, sunt include deja metodele vechi de producere a lipiei în Iran și Kazahstan. De asemenea, a fost inclusă metoda tradițională de producere a berii din Belgia precum și arta napolitană a preparării pizza.

În anul 1993, Guvernul francez a adoptat un decret conform căruia baghetele "tradiționale" nu trebuie să conțină mai mult de patru ingrediente clasice. Fermentarea aluatului ar trebui să dureze între 15 și 20 de ore la o temperatură cuprinsă între 4 și 6 grade Celsius.

Boulangeriile franceze au fost serios afectate de restricțiile introduse anul trecut în contextul pandemiei de COVID-19. "Această includere i-ar liniști pe brutari și ar încuraja următoarea generație", a spus Reydellet.

Aproximativ șase milioane de baghete sunt vândute zilnic în Franța. Însă președintele federației brutarilor, Dominique Anract, spune că obiceiul de a cumpăra zilnic o baghetă de la brutar este amenințat, în condițiile în care aproximativ 30.000 de brutării și-au închis porțile începând din 1950, pe măsură ce supermarketurile s-au înmulțit.

"Primul lucru pe care îl cerem unui copil este să meargă să cumpere o baghetă de la brutar. Avem o datorie față de noi înșine să protejăm acest obicei", a apreciat Dominique Anract.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău