Britanicii și-au terminat misiunea de apărare aeriană a României

  • 30 August 2018 18:36
Britanicii și-au terminat misiunea de apărare aeriană a României

Forțele aeriene britanice și-au încheiat misiunea de patrulare a spațiului aerian românesc, care a durat patru luni, și au predat ștafeta Canadei, în cadrul unei ceremonii desfășurate miercuri la baza de la Mihail Kogălniceanu.

Avioanele de luptă canadiene Hornet CF-18 vor lua locul avioanelor europene de vânătoare Eurofighter Typhoon, care au asigurat protecția spațiului aerian românesc în ultimele patru luni, ca parte a unei misiuni NATO de poliție aeriană, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei Marii Britanii la București.

„Această zi marchează finalul celui de-al doilea an în care RAF (Royal Air Force – n.r.) Thyphoon a ajutat la apărarea cerului acestui flanc important al NATO de la Marea Neagră. Această misiune este un răspuns la utilizarea de către Rusia a forței militare împotriva vecinilor săi și la întărirea sa militară în regiune. Prin contrast, NATO contribuie la securitatea europeană prin prevenirea conflictelor, protejarea aliaților și păstrarea păcii”, a declarat la ceremonie ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble.

Comandantul misiunii RAF în România, Chris Ball, a declarat despre forțele aeriene canadiene, care vor patrula flancul NATO românesc de la Marea Neagră: „Știu că vor face o treabă excepțională și, desigur, vom lucra în continuare îndeaproape cu forțele aeriene românești pentru a oferi apărare în regiune”.

La ceremonia de la baza Mihail Kogălniceanu au mai participat ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Românești, gen. Viorel Pană.

Avioanele de vânătoare Typhoon ale RAF au operat în conformitate cu misiunea NATO de supraveghere aeriană (EAP).

Eurofighter Typhoon, un avion de vânătoare dezvoltat de cele mai importante state europene, este folosit de 9 țări din toată lumea. În aviația britanică este din 2007.

Sursa: Digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău