Britanicii au ratat data limită impusă de Parlamentul European pentru un acord. Ce se întâmplă cu Brexit în acest context

  • 21 Decembrie 2020 13:59
Britanicii au ratat data limită impusă de Parlamentul European pentru un acord. Ce se întâmplă cu Brexit în acest context

Negociatorii din partea Uniunii Europene și Regatului Unit s-au apropiat de găsirea unui compromis pentru acordul comercial post-Brexit, duminică, însă până la urmă au ratat data limită impusă de Parlamentul European pentru un acord până la sfârșitul anului. În situația în care țara urmează să părăsească automat piața unică și uniunea vamală de la 1 ianuarie, situația se complică semnificativ, notează Digi24.ro.

Eșecul în respectarea datei limită înseamnă că Parlamentul European nu va mai evalua și ratifica tratatul, chiar dacă un compromis va fi fost obținut până la sfârșitul anului. Astfel, Consiliul Uniunii Europene va trebui să „aplice provizoriu” un acord pe 1 ianuarie, pentru a evita o situație de „no deal” până ce Parlamentul European va da votul final pentru acord pe parcursul lunii ianuarie, conform The Guardian.

Dacă negocierile continuă, totuși, până spre finalul lunii fără posibilitatea unui acord, atunci nici măcar nu va mai rămâne timp pentru ca textul să fie tradus și evaluat, fapt ce ar însemna că Regatul ar părăsi, până la urmă, piața unică și uniunea vamală fără acord la 1 ianuarie.

Cele două părți ar putea să se pună de acord pentru niște măsuri de urgență până când acordul final va putea intra în vigoare, însă chiar și așa există riscul ca vidul legislativ efectiv să pună sub semnul întrebării activitatea porturilor și sistemelor de securitate de la granițe.

„Parlamentul European nu cunoaște textul consolidat și nu îl va putea evalua cu rigurozitate înainte de finalul perioadei de tranziție. Trebuie să ne pregătim pentru o perioadă de no deal și să ne punem de acord în legătură cu niște măsuri de urgență cu Regatul Unit”, a spus Bern Lange, liderul comisiei pentru comerț din PE.

Echipele de negociere, conduse de Michel Barnier din partea UE și de David Frost din partea UK, sunt așteptate să continue discuțiile și luni, în ciuda depășirii termenului limită.

Obținerea unui compromis pentru acord rămâne improbabilă

„Negocierile continuă, dar pozițiile noastre rămân îndepărtate”, conform unor surse implicate în negocieri, care au menționat pescuitul și subvențiile drept principale obstacole în tratative.

În prezent, obținerea unui acord care să reglementeze relațiile comerciale viitoare între Bruxelles și Londra pare destul de improbabilă.

Menținerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, respinsă de Londra, este unul dintre subiectele cele mai controversate în aceste tratative și un subiect sensibil în special pentru Franța și Olanda, țări cu un sector dezvoltat al pescuitului.

Fără un acord, relațiile comerciale dintre Regatul Unit și UE vor fi reglementate de normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Va fi însă nevoie de unele înțelegeri sectoriale între Bruxelles și Londra pentru domenii care necesită un cadru legal, cum este sectorul transporturilor, pentru acesta Comisia Europeană anunțând săptămâna trecută planuri de contingență aplicabile în caz de eșec al negocierilor.

Contrar optimismului manifestat de europeni, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat joi că o ieșire a Regatului Unit din piața unică europeană și din uniunea vamală fără încheierea unui acord de liber-schimb până pe 31 decembrie „rămâne rezultatul cel mai probabil”.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău