Brînzan: Introducerea cotelor pentru permisele de export în Rusia a fost solicitată de R.Moldova

  • 01 Noiembrie 2019 08:33
Brînzan: Introducerea cotelor pentru permisele de export în Rusia a fost solicitată de R.Moldova

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, susține că cotele pentru permisele de export în Federația Rusă pe care le oferea statul rus producătorilor moldoveni au fost introduse la insistențele părții moldovenești. Potrivit lui, aceste cote au fost introduse în anul 2015, pe timpul guvernării Partidului Democrat. Ministrul a explicat că atunci s-a creat o piață neagră pe care permisele s-au vândut până nu demult agricultorilor cu până la cinci mii de euro bucata. Până în 2015 a existat regim liberalizat de export și atât partea moldovenească, cât și cea rusească nu aveau limite în ceea ce privește permisele de exportare a mărfurilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Vadim Brînzan spune că este vorba despre o schemă bine pusă la punct din care s-au stors bani enormi. „Pentru ca să iei marfa de pe deal de la noi, de exemplu, merele, și să le exporți în Federația Rusă, trebuie să angajezi o companie de transport. Pentru ca această companie să meargă în Rusia mai înainte era liber, nu trebuia niciun fel de permis. Din 2015, s-au introdus aceste limite, cote de permise, care sunt practic niște hârtii ștampilate pe care le primim de la Federația Rusă. Anul acesta, ei ne-au dat nouă 15 mii de permise, noi lor – 10 mii”, a explicat ministrul.

Potrivit lui, când au fost introduse aceste permise de exportare a mărfurilor în Federația Rusă au început să fie vândute agricultorilor și banii mergeau în buzunare concrete ale oamenilor din fosta guvernare. „Asociația Națională Transport Auto le dădea aceste permise, cineva lua mai multe decât trebuie, după aceasta se crea o piață neagră și le vindeau. Prețul ajungea uneori la cinci mii de euro bucata, o foaie de hârtie, practic, artificial creată”, a declarat Vadim Brînzan.

Ministrul spune că a aflat despre această chestiune în cadrul unei întrevederi recente cu oficiali din Rusia, care i-au comunicat că această cotă de permise a fost introdusă la insistența părții moldovenești. El menționează că a găsit documentul din decembrie 2015 care confirmă că funcționari moldoveni au cerut acest lucru. Vadim Brînzan spune că documentul respectiv a fost semnat de un viceministru al transporturilor de pe atunci.

Vadim Brînzan anunță că actualmente această piață neagră de comercializare a permiselor a fost închisă.

Recent, o parte dintre transportatorii moldoveni au desfășurat acțiuni de protest împotriva faptului că permisele de export s-au terminat în plin sezon de exportare a produselor agricole,

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău