Brigitte Bierlein, numită cancelar interimar al Austriei

  • 30 Mai 2019 19:23
Brigitte Bierlein, numită cancelar interimar al Austriei

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a desemnat-o joi cancelar interimar pe Brigitte Bierlein, președinta Curții Constituționale, în urma demiterii prin moțiune de cenzură a guvernului cancelarului Sebastian Kurz, după destrămarea coaliției de guvernare ce a succedat demisiei vice-cancelarului și lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, compromis de o înregistrare cu camera ascunsă, relatează Reuters,preluat de Agerpres.

Brigitte Bierlein, care în curând va împlini vârsta de 70 de ani, la care în mod obligatoriu ar trebui să se pensioneze din postul de judecător al Curții Constituționale, are sarcina să formeze un guvern interimar care să conducă țara până la alegerile anticipate ce ar urma să se desfășoare probabil în septembrie. Ea devine și prima femeie cancelar din istoria Austriei.

''Cel mai important obiectiv în prezent este să găsim mai mult calm și să construim încrederea între toate părțile politice (...) în Austria, în Europa și în lumea întreagă'', a spus Brigitte Bierlein în fața presei, alături de președintele Alexander Van der Bellen.

Alegerea făcută de acesta din urmă este ceea ce de altfel se aștepta, și anume numirea unui cancelar interimar care să nu fie implicat activ în politică, deși mulți judecători sunt apropiați de un partid sau altul, Brigitte Bierlein ajungând la rândul ei președintă a Curții Constituționale la propunerea coaliției fostului cancelar Kurz.

''Desigur că în lunile următoare nu vom vedea inițiative legislative mari, de durată. Va fi vorba mai degrabă despre o administrare bună și ordonată a problemelor statului'', a spus la rândul său Van der Bellen.

Noul cancelar a anunțat și primul nume al unui ministru în cabinetul ei interimar, respectiv Alexander Schallenberg, care va fi ministru de externe. Acesta este un diplomat care a lucrat în cabinetul lui Kurz.

În urma scandalului denumit ''Ibizagate'', cancelarul Sebastian Kurz a rupt coaliția pe care formațiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP), o formase după alegerile din 2017 cu Partidul Libertății (FPOe) al vicecancelarului Heinz-Christian Strache.

Cu puțin mai mult de o săptămână înaintea alegerilor europene, publicațiile germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formațiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfășoare câteva luni mai târziu.

A doua zi după publicarea acestor imagini, Strache și-a dat demisia din postul de vicecancelar și din cel de președinte al FPOe, recunoscând că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de niște ''agenți provocatori'' care l-au invitat la o întâlnire ''stropită cu alcool'' într-o vilă în care aceștia instalaseră microfoane și camere ascunse. Procuratura investighează în prezent acest caz, care pare să fi fost o înscenare montată pentru a-l compromite pe politicianul de extremă dreapta.

Rămas fără majoritate după ruperea coaliției, cancelarul conservator Sebastian Kurz a căzut la rândul său în urma unei moțiuni de cenzură votată luni de partidele de opoziție.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău