Briefing de presă susținut de Miloš Vystrčil și Igor Grosu. Președintele Senatului Cehiei: „Am găsit oportună continuarea colaborării noastre în domeniul securității și autonomiei strategice”

  • 15 Mai 13:28
Briefing de presă susținut de Miloš Vystrčil și Igor Grosu. Președintele Senatului Cehiei: „Am găsit oportună continuarea colaborării noastre în domeniul securității și autonomiei strategice”

Procesul de integrare europeană, contextul regional de securitate ca urmare a invaziei ruse în Ucraina și sprijinul Cehiei în democratizarea și dezvoltarea economică a Rep. Moldova sunt câteva dintre subiectele discutate astăzi la Chișinău de președintele Senatului de la Praga, Miloš Vystrčil, cu președintele parlamentului Igor Grosu. În cadrul unui briefing de presă cei doi oficiali au apreciat dinamica bună a relațiilor între Rep. Moldova și Rep. Cehă, țară membră a Uniunii Europene de 20 de ani, informează Radio Chișinău.

Rep. Moldova mizează pe sprijinul Cehiei în lansarea oficială a negocierilor dar și aderarea la Uniunea Europeană, a menționat în discursul său Igor Grosu. Șeful Legislativului a trecut în revistă principalele teme abordate în cadrul discuțiilor, printre care consolidarea capacităților de reziliență energetică în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina dar și în fața amenințărilor de securitate și a tentativelor Moscovei de deturnare a proceselor democratice.

”Am făcut un schimb de opinii privind tactica de interferență a Federației Ruse împotriva țării noastre, precum influențe de ordin hibrid, campanii de dezinformare, tentative de corupere a alegătorilor și politicienilor și cum putem să răspundem mai bine prin cooperare acestor atacuri de ordin hibrid”, a declarat Grosu.

Președintele Senatului Cehiei, Miloš Vystrčil, care a apreciat eforturile realizate de Chișinău în drumul spre integrare europeană, a dat asigurări că țara sa va continua să sprijine Rep. Moldova, inclusiv în consolidarea securității energetice, dar și cu expertiză la nivel de activitate parlamentară. Oficialul a salutat îndepărtarea Rep. Moldova de dependența energetică față de Federația Rusă.

”Am vorbit despre combaterea corupției în țările noastre și asigurarea independenței mass media în contextul actual de securitate, și am găsit oportună continuarea colaborării noastre în domeniul securității și autonomiei strategice. Ambele țări au trecut printr-o perioadă grea care a început cu o dependență totală de Federația Rusă, iar pe parcurs am reușit să căpătăm parțial independența de gazele și resursele rusești”, spune Miloš.

În 2023, potrivit datelor Ministerului de Externe, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă s-a cifrat la peste 326 de milioane de dolari, în creștere cu aproape 35 la sută față de anul precedent.

Totodată, Republica Cehă s-a clasat pe locul 5 printre principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri, cu o pondere de 4,0% din total, și pe locul 11 în topul țărilor de origine a importurilor de mărfuri cu o pondere de aproape 2 procente din total.

La importul vinurilor îmbuteliate din țara noastră, Cehia se află pe locul 3 la nivel mondial cu 7.4 milioane de dolari, după România și Polonia.

În Rep. Moldova activează 47 de întreprinderi cu capital ceh, investițiile însumând peste două milioane de lei, printre acestea și compania ÎCS „Premier Energy” SRL, cel mai mare furnizor de energie electrică din Rep. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău