Brexitul amenință pacea în Irlanda, susține Sinn Fein

  • 23 Februarie 2018 07:54
Brexitul amenință pacea în Irlanda, susține Sinn Fein

Lidera partidului nord-irlandez Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a apreciat joi că Brexitul reprezintă o „amenințare evidentă și iminentă” la adresa Acordului din Vinerea Marea, care garantează pacea în Irlanda de Nord de două decenii, relatează AFP.

„Realitatea este că Brexitul și Acordul din Vinerea Marea nu sunt compatibile” a afirmat șefa Sinn Fein, care s-a exprimat în fața presei în prima sa vizită la Londra de când a preluat succesiunea de la liderul istoric al partidului, Gerry Adams.

„Brexitul reprezintă o amenințare evidentă și iminentă pentru funcționarea politică, economică și socială a Irlandei în totalitatea sa”, a reiterat ea.

Mary Lou McDonald a criticat de asemenea recentele declarații ale unor parlamentari britanici pro-Brexit care au sugerat revizuirea acordului de pace, în timp ce viitorul frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda constituie una dintre cele mai spinoase probleme ale negocierilor cu Bruxelles-ul.

„Pentru noi este o poziție profund șocantă și profund iresponsabilă”, a spus ea, avertizând asupra riscului introducerii unei frontiere fizice și cerând evitarea acestui scenariu.

„O astfel de măsură ar fi catastrofală în ceea ce privește comerțul, accesul la servicii, pentru viața de zi cu zi a oamenilor”, a explicat Mary Lou McDonald.

În schimb, ea a cerut un statut special pentru Irlanda de Nord în orice acord viitor care va reglementa relațiile dintre Regatul Unit și UE, o opțiune pe care guvernul britanic și aliatul său din parlament, Partidului Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, o resping.

De mai mult de un an, provincia Irlandei de Nord nu are un executiv local, după ce Sinn Fein și DUP au pus capăt unui acord guvernamental, pe fondul dezacordurilor politice.

În pofida lunilor de negocieri și a intervențiilor repetate ale mai multor miniștri și ale premierului Theresa May, cele două părți nu au reușit să ajungă la un numitor comun. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău