Brexit | Theresa May va propune cabinetului să excludă o ieșire fără acord din UE

  • 26 Februarie 2019 11:04
Brexit | Theresa May va propune cabinetului să excludă o ieșire fără acord din UE

Premierul britanic Theresa May va propune marți în mod oficial cabinetului său să excludă un Brexit fără acord, într-o tentativă de a evita o rebeliune a parlamentarilor care amenință să preia controlul asupra procesului de 'divorț', scrie cotidianul The Sun, preluat de Reuters și Agerpres.

După ce parlamentul britanic a votat în ianuarie, cu un scor de 432-202, împotriva acordului negociat de Theresa May cu Uniunea Europeană, șefa guvernului a încercat să recurgă la amenințarea unui potențial Brexit fără acord pentru a obține concesii din partea UE.

Mulți parlamentari britanici și câțiva dintre miniștri au avertizat însă că vor prelua controlul asupra Brexit-ului, printr-o serie de voturi în legislativ miercuri, spre a se evita aruncarea celei de-a cincea economii din lume într-o criză economică tumultuoasă.

În replică, Theresa May le va propune marți principalilor miniștri din cabinet să excludă în mod oficial un Brexit fără acord, deschizând astfel posibilitatea unei amânări de săptămâni sau chiar luni a ieșirii Marii Britanii din UE, dincolo de data programată 29 martie, scrie The Sun.

Reuters a relatat luni despre faptul că guvernul May examinează diferite opțiuni, printre care și o posibilă amânare a retragerii din UE.

Luni, după întâlnirea cu liderii europeni la summitul UE-Liga Arabă, desfășurat la Sharm El-Sheikh, în Egipt, Theresa May a declarat că o ieșire la timp a Marii Britanii este încă posibilă. Ea a insistat că amânarea Brexit-ului nu constituie o soluție pentru depășirea impasului din parlament.

Cu numai o lună înaintea termenului prevăzut pentru ieșirea din UE, rezultatul final este în continuare incert, cu scenarii care variază de la un acord de ultim moment până la un nou referendum, în legătură cu care May a avertizat că ar redeschide divizările de la consultarea din iunie 2016.

Partidul Laburist, de opoziție, a anunțat luni că va sprijini convocarea unui al doilea referendum cu privire la Brexit dacă parlamentul va respinge planul său alternativ privind ieșirea din Uniunea Europeană. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău