Brexit: Termenul pentru negocierea viitoarei relații cu Londra este 'foarte ambițios' (Von der Leyen)

  • 13 Decembrie 2019 15:59
Brexit: Termenul pentru negocierea viitoarei relații cu Londra este 'foarte ambițios' (Von der Leyen)

Termenul pentru negocierea viitoarei relații între UE și Marea Britanie după ieșirea sa prevăzută să aibă loc la 31 ianuarie este "foarte ambițios", a avertizat vineri președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, la finalul summitului de la Bruxelles, relatează AFP, preluat Agerpres.

Ursula von der Leyen s-a declarat "gata să lucreze" imediat după Brexit în vederea unei relații "pe cât de apropiată este posibil" între cele două părți, care au drept obiectiv să se înțeleagă până la sfârșitul anului 2020 asupra unui acord privind noua relație.

"Scopul nostru este zero tarife, zero contingente și zero dumping și asta este foarte important pentru noi", a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă după ce prim-ministrul britanic Boris Johnson a câștigat detașat alegerile cu promisiunea că va realiza Brexitul la 31 ianuarie.

"Răspundem provocării că timpul este foarte scurt, avem 11 luni pentru a negocia un domeniu foarte amplu. Și nu este vorba numai despre comerț, ci și despre educație, transport, pescuit și multe, multe alte domenii care sunt în portofoliul ce trebuie negociat", a mai spus Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

Liderii UE tocmai au încheiat discuțiile despre Brexit, dând publicității un comunicat care subliniază importanța respectării de către Marea Britanie a standardelor cheie ale UE în domenii precum legislația muncii și mediu în baza viitorului tratat comercial, relatează DPA.

"Viitoarea relație va trebui să fie bazată pe un echilibru între drepturi și obligații și să asigure o relație pe picior de egalitate", au convenit liderii UE, potrivit concluziilor summitului UE.

De asemenea, ei au făcut apel la "ratificarea rapidă" a acordului de divorț al Marii Britanii de UE, care deschide calea spre ieșirea țării din blocul comunitar până la 31 ianuarie și și-au reiterat dorința "de a stabili o viitoare relație cu Marea Britanie cât mai apropiată posibil".

Nu în ultimul rând, liderii UE cer progrese rapide în realizarea muncii preparatorii pentru negocierile care vor fi începute imediat ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău