Brexit | Scrisoarea lui Donald Tusk adresată șefilor de stat și de guvern din cele 27 de țări rămase în UE

  • 28 Aprilie 2017 13:44
Brexit | Scrisoarea lui Donald Tusk adresată șefilor de stat și de guvern din cele 27 de țări rămase în UE

Marea Britanie trebuie mai întâi să-și rezolve chestiunile legate de separarea sa de Uniunea Europeană și apoi să angajeze discuții despre viitorul acord comercial cu UE, a afirmat astăzi președintele Consiliului European, Donald Tusk într-o scrisoare adresată șefilor de stat și de guvern din cele 27 de țări rămase în UE, înaintea summitului de sâmbătă de la Bruxelles consacrat Brexit.

Aceste declarații intervin la o zi după ce cancelarul german Angela Merkel a avertizat cu privire la viitoarele negocieri vizând ieșirea Marii Britanii din UE, prevăzută pentru martie 2019: "O țară terță nu va beneficia de aceleași drepturi sau de drepturi mai avantajoase ca o țară membră" a Uniunii Europene. În cursul serii de ieri, Theresa May a reacționat acuzând cele 27 de state membre UE că "s-a unit împotriva" țării sale.

Trei teme majore figurează, pe agenda summitului de mâine de la Bruxelles. În primul rând soarta celor aproximativ 3 milioane de cetățeni UE care locuiesc în Marea Britanie și cea a unui milion de britanici rezidenți în UE. În al doilea rând, finanțele, adică factura care urmează să o plătească Marea Britanie pentru ieșirea sa din UE, estimată la aproximativ 60 de miliarde de euro de către europeni. În fine, problema frontierei între Irlanda și Irlanda de Nord, provincie britanică.

Britanicii au decis să părăsească UE în urma unui referendum în iunie 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău