Brexit | Scenarii după votul din Camera Comunelor

  • 26 Martie 2019 20:13
Brexit | Scenarii după votul din Camera Comunelor

Rămânerea Regatului Unit în piața unică europeană sau în uniunea vamală a UE, un acord de liber schimb sau un nou referendum se numără printre posibilele opțiuni asupra cărora parlamentarii britanici se vor pronunța miercuri într-o serie de voturi indicative ce ar putea redefini procesul retragerii din Uniunea Europeană, se arată într-o analiză a scenariilor Brexitului publicată marți de AFP, după ce luni seară Camera Comunelor a votat un amendament ce permite organizarea acestor voturi care nu vor avea forță juridică, dar pot pune presiune pe premierul Theresa May să urmeze o anumită cale în acest proces.

O lungă amânare a Brexitului

Indiferent dacă deputații vor reuși să impună executivului o nouă formă de Brexit sau dacă guvernul elaborează el însuși o propunere alternativă susținută de o majoritate parlamentară, orice schimbare în poziția Londrei va presupune reluarea negocierilor cu Bruxelles-ul. Acest scenariu, neagreat de Theresa May, implică și o amânare pe termen lung a Brexitului, cel puțin până la finele anului 2019, care mai trebuie acceptată de liderii celorlalte 27 state ale UE și ar obliga de Regatul Unit să participe la alegerile europene din luna mai.

Brexit cu acord pe 22 mai

Theresa May nu a renunțat la ideea de a cere încă o dată votul Camerei Comunelor pentru acordul de retragere respins deja de două ori pentru că deputații pro-europeni au apreciat că acesta va menține legături prea slabe cu UE, în timp ce deputații susținători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză.

O nouă respingere a acordului ar putea însemna pentru Theresa May sfârșitul ei în postul de premier. Dacă totuși ar fi adoptat, acordul va permite pe 22 mai o retragere lină a Regatului Unit din UE, însoțită de o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului 2020.

Brexit fără acord pe 12 aprilie

Dacă acordul de retragere nu este adoptat prin vot în Camera Comunelor, liderii europeni vor aștepta ca Londra să propună o alternativă până pe 12 aprilie, în caz contrar la această dată Regatul Unit va ieși din UE fără un acord, o situație de ''no deal''. Mai mult, nici perioada tranziție deja convenită nu va mai exista, acesta fiind scenariul de care se teme mediul de afaceri.

Totuși, Theresa May a dat asigurări marți că nu va exista o retragere fără acord, cu excepția cazului în care Camera Comunelor ar vota explicit pentru un ''no deal'', ea dând astfel de înțeles că va cere o nouă amânare dacă acordul nu este adoptat în parlament. Pe de altă parte, șefa executivului a admis că încă nu are în Camera Comunelor o susținere suficientă pentru un vot majoritar în favoarea acordului.

Anularea Brexitului

Acest scenariu, deși respins de Theresa May, nu mai poate fi exclus, având în vedere haosul actual de pe scena politică britanică. O petiție on-line pentru anularea Brexitului a primit peste 5,7 milioane de semnături în mai puțin de o săptămână. Conform unei decizii a Curții de Justiție a UE, Regatul Unit poate decide unilateral revocarea activării articolului 50 (din tratatul UE), fără a avea nevoie de acceptul celorlalte state membre. O asemenea întorsătură este însă din punct de vedere politic greu de întrevăzut fără alegeri anticipate sau un nou referendum.

Demisia lui May și alegeri anticipate

Oricare dintre precedentele patru scenarii poate fi însoțit de o demisie a premierului și alegeri anticipate. Refractară oricărei alte opțiuni în afara acordului pe care ea l-a negociat, Theresa May ar putea oferi demisia sa în schimbul susținerii acordului de retragere de către proprii deputați conservatori.

Dacă parlamentul și guvernul nu reușesc nicicum să ajungă la o înțelegere, alegerile anticipate ar putea deveni singura soluție. Aceste alegeri pot rezulta după o demitere a guvernului prin moțiune de cenzură sau ar putea fi convocate de Theresa May, cum a mai procedat și în 2017.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău