Brexit: Londra confirmă măsuri limitate pentru a clarifica dispozițiile privind Irlanda de Nord

  • 07 Septembrie 2020 15:56
Brexit: Londra confirmă măsuri limitate pentru a clarifica dispozițiile privind Irlanda de Nord

Guvernul de la Londra a confirmat luni intenția sa de a modifica prin lege compromisurile la care a ajuns în ianuarie cu Uniunea Europeană în legătură cu Irlanda de Nord, în cadrul Brexitului, în pofida avertismentelor recente lansate de europeni, transmite AFP, preluat de Agerpres.

''Vom lua măsuri limitate și rezonabile pentru a clarifica elemente specifice ale protocolului privind Irlanda de Nord în dreptul intern, pentru a elimina orice ambiguitate și pentru a garanta că guvernul este totuși în măsură să-și respecte angajamentele față de poporul Irlandei de Nord'', a declarat un purtător de cuvânt al executivului britanic.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziție post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absența frontierei fizice și pentru a evita resurgența tensiunilor în această regiune, însângerată de trei decenii de 'tulburări'.

A opta rundă de negocieri dintre UE și Regatul Unit are loc în această săptămână; tratativele vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre UE speră să valideze un acord cu Londra.

Principalele divergențe se referă la solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote și taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar pentru a evita o posibilă concurență neloială din partea britanicilor pe piața europeană, și dosarul pescuitului.

Bruxellesul dorește un acord extins care să includă norme ale UE privind concurența, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra ar vrea doar un acord clasic de comerț liber.

Premierul britanic Boris Johnson a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziție post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relațiile economice dintre UE și Regatul Unit vor fi supuse exclusiv regulilor Organizației Mondiale a Comerțului. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău