Brexit | Liderul conservatorilor britanici respinge oferta UE de a ieși din impas în cazul Irlandei

  • 10 Martie 2019 12:16
Brexit | Liderul conservatorilor britanici respinge oferta UE de a ieși din impas în cazul Irlandei

Liderul conservatorilor britanici respinge oferta Uniunii Europene de a ieși din impasul cu privire la Brexit. Refuzul vine, doar că cu două zile înainte de vot în parlament asupra acordului privind ieșirea Marii Britanii din Uniune, notează Radio România Actualități.

"Nu vom accepta o înțelegere care compromite unitatea Regatului Unit", a declarat la BBC președintele Partidului Conservator, Brandon Lewis.

El a făcut referire la propunerea făcută de negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, care a spus că Marea Britanie ar putea primi dreptul unilateral de a părasi Uniunea vamală după Brexit, însă Irlanda de Nord ar urma să se supună în continuare regulilor europene, pentru a fi evitată apariția unei granițe fizice cu Irlanda.

Și liderul deputaților nord-irlandez, Nigel Dodds, a respins propunerea făcută de Michel Barbier, despre care spune că este una care nu respectă integritatea economică și constituțională a Regalui Unit și nu poate fi pusă în aplicare.

Un nou vot în privința acordului de ieșire din Uniunea Europeană urmează să aibă loc marți, la Londra.

Mai mulți parlamentari conservatori au avertizat însă, că nu vor susține nici de această dată propunerea premierului Theresa May, deoarece se tem că așa-numitul backstop irlandez ar putea menține Marea Britanie legată pe termen nedefinit de Uniunea vamală. Backstop-ul este o soluție menită să împiedice apariția unei granițe între Irlanda și Irlanda de Nord, dar pentru acest lucru este nevoie ca Belfastul să respecte în continuare regulile europene, lucru considerat inadmisibil de către susținătorii Brexit-ului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău