Brexit: Liderii statelor UE, hotărâți să fie fermi cu privire la relația viitoare cu Londra

  • 15 Octombrie 2020 09:20
Brexit: Liderii statelor UE, hotărâți să fie fermi cu privire la relația viitoare cu Londra

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, care se reunesc joi la Bruxelles, sunt deciși să-și exprime fermitatea cu privire la relația post-Brexit cu Londra, în pofida presiunilor premierului britanic Boris Johnson, care lasă să planeze amenințarea unei opriri a negocierilor, comentează AFP, preluat de Agerpres.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, care se reunesc joi la Bruxelles, sunt deciși să-și exprime fermitatea cu privire la relația post-Brexit cu Londra, în pofida presiunilor premierului britanic Boris Johnson, care lasă să planeze amenințarea unei opriri a negocierilor, comentează AFP.

Premierul Regatului Unit a avut miercuri seară un schimb de opinii cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, prilej cu care cei trei lideri nu au putut decât să constate absența progreselor în discuțiile care trenează de mai multe luni.

''Uniunea Europeană lucrează pentru ajungerea la un acord, dar nu cu orice preț'', a scris pe Twitter Ursula von der Leyen după această întrevedere de aproape 10 minute. ''Încă mai este mult de muncă'', a adăugat ea.
 

De partea sa, Boris Johnson a ''luat notă de dorința ajungerii la un acord, dar și-a exprimat decepția de a vedea că nu s-au mai realizat progrese'', a indicat Downing Street într-un comunicat.

El a declarat că ''așteaptă cu nerăbdare rezultatele summitului european'', înainte de a ''prezenta viitoarele etape pentru Regatul Unit, în lumina declarației din 7 septembrie''.

Amenințarea lui Boris Johnson i-a decepționat pe europeni, care speră că discuția de miercuri seară cu președinții CE și Consiliului European va impulsiona negocierile dintre Bruxelles și Londra.

Potrivit unui proiect de concluzii consultat de AFP, liderii de stat și de guvern ar urma să se limiteze la a constata ''cu îngrijorare'' că ''progresele realizate'' în tratative ''nu sunt totuși suficiente''. De asemenea, liderii UE îl vor invita pe negociatorul-șef Michel Barnier ''să intensifice negocierile'' până la finalul lui octombrie.

Trei subiecte blochează în prezent negocierile: pescuitul, garanțiile solicitate de Londra în materie de concurență și maniera de soluționare a diferendelor în cadrul viitorului acord.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la peste trei ani și jumătate după ce a votat pentru Brexit, cu 52% la 48%, într-un referendum desfășurat în 2016. În prezent este în vigoare o perioadă de tranziție până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice normele europene. Dacă Londra și Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relațiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE și Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Dosarul climatic va fi de asemenea dezbătut joi seara, UE trebuind să-și actualizeze până la finalul acestui an obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2030. Comisia Europeană vizează o scădere de 55% în raport cu nivelul din 1990, astfel încât să se atingă ''neutralitatea carbonului'' în anul 2050. În schimb, Parlamentul European cere o scădere de cel puțin 60%.

A doua zi a summitului UE, vineri, va fi consacrată relațiilor externe și crizei sanitare legate de COVID-19.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău