Brexit: Declarații ale liderilor europeni înaintea unui summit UE crucial pentru un Brexit ordonat

  • 21 Martie 2019 20:14
Brexit: Declarații ale liderilor europeni înaintea unui summit UE crucial pentru un Brexit ordonat

Șefii de stat și de guvern din țările UE au ajuns la Bruxelles pentru un summit al UE de două zile în care Brexitul se va afla pe primul plan, dar de pe agenda căruia nu vor lipsi relația comercială cu China, combaterea schimbărilor climatice și apărarea viitoarelor alegeri europene de ingerințe externe, relatează Reuters.

"Sunt aici astăzi (joi - n.r.) să discut cu ceilalți lideri cererea noastră pentru o scurtă amânare a aplicării Articolului 50 până la sfârșitul lui iunie", a declarat May la sosirea la summit.

"Această întârziere este un motiv de regret personal pentru mine. Dar o extindere scurtă va da parlamentului timpul necesar să facă o alegere finală care să respecte rezultatul referendumului", a adăugat premierul britanic.

Ea a subliniat că este important ca parlamentul să respecte rezultatul referendumului și ca guvernul să poată finaliza Brexitul pentru care au votat oamenii. "Sper sincer că vom putea avea un Brexit cu acord", a afirmat May.

"Încă depun eforturi pentru a mă asigura că parlamentul poate vota un acord și noi să putem ieși într-un mod ordonat. (...) Ceea ce contează este să recunoaștem că Brexitul este decizia poporului britanic. Trebuie să respectăm acest lucru. Ne aflăm la aproape trei ani de la votul original", a pledat Theresa May.

"A venit timpul ca parlamentul să decidă. O amânare scurtă ne dă oportunitatea de a decide să părăsim Uniunea Europeană respectând rezultatul referendumului. Și sper sincer că acest lucru se va întâmpla cu un acord negociat", a mai afirmat ea.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că statele UE respectă votul poporului britanic dar că un lucru trebuie transmis cu claritate: "Putem discuta și conveni asupra unei amânări dacă este o amânare tehnică în cazul unui vot favorabil (în parlamentul britanic - n.r.). În cazul unui vot negativ, toată lumea va fi ghidată spre un 'no deal', cu siguranță".

Cancelarul german Angela Merkel a spus că toată lumea înțelege că este vorba despre o evoluție de "importanță istorică", așa că trebuie acționat cu prudență și să se încerce până în ultima clipă să se obțină un Brexit ordonat.

"O opțiune este ca acordul de ieșire și clarificările convenite la Strasbourg, despre care cred că sunt foarte bune, să fie votate de o majoritate în parlamentul britanic. Dar trebuie, de asemenea, să ne pregătim pentru posibilitatea ca asta să nu se întâmple și apoi vom decide ce vom face dacă acesta va fi cazul", a mai spus Merkel.

Ea a reiterat că acordul a fost foarte bine negociat, așa că marja de manevră este limitată.

"Trebuie să ținem cont atât de interesele noastre, cât și de cele ale părții britanice și de aceea discuția cu premierul britanic va avea mare importanță, pentru că ea ne poate spune din perspectiva ei cum vede lucrurile. Iar apoi putem lua propria decizie", a afirmat Merkel.

Șefa guvernul german și-a reiterat hotărârea pentru găsirea unei soluții care să fie bună și pentru Marea Britanie, și pentru chestiunea irlandeză, "pentru că dacă se ajunge la un Brexit dezordonat vom avea o frontieră în piața internă și asta este ceva ce vrem să evităm".

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că "în situația în care acordul de retragere nu va fi votat de Camera Comunelor vom avea o a doua reuniune a Consiliului European săptămâna viitoare".

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a afirmat și el că este foarte important ca liderii europeni să știe cu exactitate care este opinia premierul britanic "pentru a decide dacă vom acorda sau nu o prelungire în cele din urmă".

"Lucrul cel mai important este să știm cu exactitate care este poziția guvernului britanic (...), respectiv dacă vrea sau nu să participe la alegerile europene. Dacă vrea să participe, atunci în mod logic putem lua în considerare diferite scenarii", a afirmat Sanchez.

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat la sosirea la summit că, în opinia sa, liderii UE vor da un vot afirmativ, în principiu, cererii de amânare a Brexitului depusă de Theresa May.

"Este nevoie de timp pentru a implementa acest acord. Sperăm evident că faptul că data-limită aproape a venit - vineri, săptămâna viitoare - va contribui la acest lucru", a afirmat Rutte în fața jurnaliștilor.

"În primul rând, mingea trebuie să fie în terenul parlamentului britanic. Ei trebuie ca mai întâi să zică 'da'. Dacă parlamentul britanic ar zice 'da' și totul ar fi parafat, atunci Europa ar înțelege că din punct de vedere tehnic este nevoie de timp pentru a implementa tot ce prevede legea. Dacă parlamentul spune 'nu', trebuie să evaluăm din nou situația", a adăugat el.

La rândul său, premierul irlandez Leo Varadkar a spus că situația din Londra este "oarecum haotică în prezent".

"Trebuie să le dăm un răgaz britanicilor și să susținem cererea lor pentru o prelungire scurtă. (...) Cred că există o deschidere generală, dar nu putem avea o situație în care doar amânăm decizii și termene-limită o dată la câteva luni", a avertizat el.

"Brexitul va presupune unele alegeri foarte dificile pentru Marea Britanie. Nu va fi niciodată totul bine și nimic rău", a mai afirmat Varadkar.

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a spus că se așteaptă să existe un acord pentru o amânare, "dar nu neapărat până în iunie, ar putea fi mai".

"Va trebui să facem tot ce putem din partea noastră, dar Marea Britanie va trebui să ia decizia finală. Marea Britanie trebuie să decidă. O amânare va fi probabil numai până în mai. Sau o amânare lungă, caz în care Marea Britanie va trebui să organizeze alegeri europene", a adăugat ea.

"Trebuie să fim pregătiți pentru tot și, bineînțeles, sperăm cu toții să găsim o soluție", a conchis Grybauskaite.

Premierul leton Arturs Krisjanis Karins a declarat la sosirea la summit că ceea ce îl interesează este ca toți cei 27 să rămână uniți.

"Dacă Marea Britanie pleacă, ne-am dori să fie un proces ordonat. A existat un acord de retragere convenit într-o perioadă de doi ani. Nu văd nicio șansă de a-l modifica. Întrebarea este dacă Marea Britanie va accepta acest acord și va fi o retragere ordonată", a adăugat el.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a spus că, în opinia lui, "este important ca Marea Britanie să nu participe la alegerile europene" și că "dacă cineva vrea să părăsească UE, nu s-ar înțelege de ce această țară ar trebui să participe".

De asemenea, el crede că are sens amânarea Brexit-ului pentru a evita o ieșire dezordonată din UE.

"Eu susțin o amânare, dar numai dacă se va răspunde întrebărilor importante. O amânare este mai bună decât un scenariu fără acord", a mai spus Kurz.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a spus la sosirea la summitul UE că "în prezent există mai multe non-opțiuni decât opțiuni" în privința Brexit-ului.

"Uneori am senzația că suntem în anticameră, cam ca în 'Așteptându-l pe Godot'. Dar Godot nu a venit niciodată, așa că eu sper că în acest caz nu va fi așa", a glumit Bettel.

"Dacă săptămâna viitoare Marea Britanie nu va reuși să obțină un acord în Camera Comunelor ne îndreptăm spre o ieșire 'fără acord'. Dacă vor avea un acord în parlament, putem discuta o amânare pe termen lung. Dar atunci trebuie să participe și la alegerile europene", a adăugat premierul luxemburghez.

"Un rezultat pozitiv este în interesul tuturor, dar timpul trece. Dacă va exista un vot negativ în Camera Comunelor și propunerea Theresei May nu va fi sprijinită, va trebui să ne întâlnim din nou", a mai spus Bettel.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău